Video

Primeur: eerste jonge visarend van Nederland geboren in Biesbosch

1 juni 2016 om 15:36 • Aangepast 21 november 2020 om 09:57
nl
Groot nieuws uit de Biesbosch: het eerste visarendjong van Nederland is geboren. Staatsbosbeheer is er heel enthousiast over. Boswachter Jacques van der Neut hield het nest de afgelopen maand samen met zijn collega's en vrijwilligers nauwlettend in de gaten.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

"De jongen zijn zelf nog niet te zien, maar aan het gedrag van de ouders is op te maken dat er één of meerdere jongen in het nest zitten. Nu moeten we ongeveer drie weken wachten tot de jongen wat groter zijn, dan kunnen we zien hoeveel het er precies zijn", aldus Van der Neut. Visarenden leggen vaak meerdere eieren.

Wachten op privacy instellingen...

UniekVoorzover bekend heeft de visarend nog nooit in Nederland gebroed. De grote roofvogels gebruiken Nederland normaal gesproken alleen als tussenstop tijdens hun trektocht van hun overwintergebieden in Afrika en hun broedgebieden in het oosten en noorden van Europa. Al enkele jaren brengen de bijzonder vogels de zomer door in de Biesbosch en dit jaar bouwden twee paar visarenden een nest in het natuurgebied. Eén daarvan is ook echt gaan broeden.

Wachten op privacy instellingen...

"Dit is echt goed nieuws voor de Nederlandse natuur. Dat een prachtige vogel als de visarend weer terug is als broedvogel in ons land zegt iets over de kwaliteit en de schaal van het gebied", aldus de opgetogen boswachter Jacques van der Neut.App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.