Blunder bij verbreding Wilhelminakanaal zorgt voor 70 miljoen extra kosten

2 juni 2016 om 16:32
nl
De verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal in Tilburg kost 70 miljoen euro extra. De provincie en gemeente moeten hiervan ieder ruim 11 miljoen betalen, de rijksoverheid de rest. De extra maatregelen moeten worden genomen om te voorkomen dat in de wijk Reeshof woningen gaan verzakken.
Profielfoto van van der Straaten Agnes
Geschreven door
van der Straaten Agnes

Dat blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg. Sluis 2 bij de wijk Reeshof zou eigenlijk afgebroken worden, maar dan dreigt het waterpeil drie meter te zakken met alle gevolgen van dien. Daarom moet de sluis blijven en aangepast worden voor bredere schepen.
Brief in de busAls het waterpeil in het Wilhelminakanaal zakt, daalt ook grondwaterpeil en dit zou zeker problemen geven in een deel van de Tilburgse wijk De Reeshof. Mogelijk zouden daar dan woningen gaan verzakken.
Een bewoner van die wijk heeft de kans op verzakkingen ontdekt. De leden van Provinciale Staten zijn donderdag  geïnformeerd over de mogelijke oplossingen en de kosten daarvan. Nog deze week krijgen de bewoners van de Reeshof een brief in de bus waarin de oplossingen staan.
ContainerschepenHet Wilhelminakanaal moet in Tilburg verbreed worden om ook grote containerschepen door te kunnen laten. Daarvoor zijn ook grotere en bredere sluisdeuren geplaatst. Sluis 2 in de Reeshof zou eigenlijk afgebroken worden, maar dat wordt nu dus teruggedraaid. Om sluis 2 ook geschikt te maken voor grote containerschepen moet nu zoveel geïnvesteerd worden.
De kosten van de verbreding van het kanaal worden gedragen door de gemeente Tilburg, de provincie en Rijkswaterstaat. Zij moeten ook samen de extra kosten opbrengen. Het is zeker dat de verbreding niet eind 2016 klaar is zoals de bedoeling was.
TilburgDe gemeente Tilburg zegt in een reactie dat veiligheid voor de bewoners van de Reeshof en de Tilburgse economie zo belangrijk zijn dat ze de dure aanpassing willen gaan doen. Net als de provincie vindt ook de gemeente dat er onderzoek gedaan moet worden naar hoe het zo fout kon gaan met berekeningen van de grondwaterstand in de Reeshof.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.