Video

Erwtensoepvlaai en aardappelpureevlaai? Wat komt er na de frikandellenvlaai?

1 juni 2016 om 19:11
nl
Je walgt bij het idee, of je krijgt er spontaan trek van, een frikandellenvlaai. Je kan er in ieder geval niet meer om heen, want de eerste Brabantse frikadellenvlaaien zijn een feit en ze slaan aan! De telefoon bij Bakkerij van de Mortel in Someren staat roodgloeiend en de bestellingen lopen binnen.
Profielfoto van Kaathoven Rob van
Geschreven door
Kaathoven Rob van

"Ik heb hem ook nog niet geproefd", bekent Frank Driessen, eigenaar van de bakkerij terwijl de eerste vlaaien in de rijskast staan. "Ook niet bij de Limburgse collega." Het is een beetje een gok, die eerste Brabantse frikadellenvlaai. Woensdagochtend rolden ze voor het eerst uit de oven bij Bakkerij van de Mortel in Someren.
HypeDriessen hoorde van het Limburgse idee voor de frikadellenvlaai en besloot eens te polsen via Facebook of er ook in zijn klantenkring behoeft aan is. "Het werd een gekkenhuis, telefoontjes, mailtjes, noem maar op." Er is vraag en dus wordt er gebakken. "Dit is nou niet een voorbeeld van ultieme creativiteit, maar ja er is vraag naar en dus gaan we mee in die hype"
En zo geschiedde, aan het eind van de ochtend stond te teller op ruim honderd bestellingen. De productie van gewone vlaaien gaat ook gewoon door dus de bakkerij ruikt naar een vreemde mengelmoes van abrikozenvulling en frikadellen.
Mag ik een tromroffel…En dan is het moment daar. De warmte komt je tegemoet als de deur van de oven open gaat. Het deeg en de frikadellen zijn mooi bruin gekleurd in het krappe half uurtje in de oven. Hoe het smaakt? "Lekker! Toch anders als een frikadellenbroodje. Krokant", bakker Driessen is tevreden.
Of de frikadellenvlaai een vaste plaats in het assortiment krijgt betwijfelt Frank. "Ik denk dat over een paar weken de hype weer voorbij is." Wat is dan het volgende? Gehaktbal in de jus vlaai? Frietje kapsalonvlaai? "De toekomst zal het leren. Wie weet, we hebben ook al ooit erwtensoepvlaai en een aardappelpuree-met-rookworstvlaai gehad." Aan creativiteit zal het in ieder geval niet liggen. Of het smaakt is een tweede.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.