Video

Burgemeester Mak: geen giftige stoffen meer over spoor in Deurne

1 juni 2016 om 19:27
nl
Burgemeester Mak van Deurne wil dat staatssecretaris Dijksma ingrijpt om te voorkomen dat er nog meer treinen met giftige stoffen door zijn gemeente rijden. Hij is geschrokken van de laatste cijfers van ProRail, waaruit blijkt dat er in 2014 en 2015 meer dan driehonderd wagons met giftige vloeistof door Deurne zijn gekomen. "Dat is tegen de afspraken", aldus Hilko Mak.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Volgens de Deurnese burgemeester zijn er in de Wet Basisnet afspraken gemaakt over het vervoer per spoor van gevaarlijke stoffen. "Dat geldt met name nu de Betuwelijn er deels uitligt vanwege werkzaamheden. In plaats van nul kregen wij in 2014 en 2015 meer dan 360 wagons met giftige stoffen door de gemeente. Daar schrik ik van."
'Vervoer die stoffen over de Betuweroute'Of inwoners van Deurne daardoor ook risico hebben gelopen kan Hilko Mak niet zeggen. "Maar het is wel zo dat de Veiligheidsregio heeft aangegeven eventuele calamiteiten, gebaseerd op de gemaakte afspraken, aan te kunnen."  Burgemeester Mak wil dat staatsecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu ingrijpt. "Ze moet voorkomen dat zeer toxische stoffen nog langer in Deurne over het spoor kunnen komen.'  
Het Betuwespoor is volgens de Deurnese burgemeester wel ingericht voor het vervoer van zeer gevaarljke stoffen. "Dat is maar gedeeltelijk dicht en mij is verzekerd dat die vloeistoffen altijd over de Betuweroute kunnen en dat is destijds ook afgesproken, maar nu blijkt dat er iets anders is gebeurd."  
Provincie wil maatregelenGedeputeerde Christophe van der Maat zei zaterdag al dat hij op korte termijn afspraken maken met staatssecretaris Sharon Dijksma over de veiligheid op het Brabantse spoor. Vanwege werkzaamheden aan de Betuwelijn rijden er veel meer treinen - met en zonder gevaarlijke stoffen - over het Brabantse spoor.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.