Piet de Visser en zijn voetbalschool in Ghana vrijdag in documentaire op Omroep Brabant

2 juni 2016 om 14:01
nl
Omroep Brabant zendt vrijdag 'The Old Man' uit, een documentaire over de voetbalschool van Piet de Visser in Ghana. De 81-jarige meesterscout van Chelsea werkt samen met voormalig PSV-speler Godwin Attram aan de academie in de hoofdstad Accra. Journalist Job van der Zon reisde met cameraman Joost Maas naar Afrika om de bouw van het project te volgen.
Profielfoto van van Erp Joost
Geschreven door
van Erp Joost

Attram en De Visser werken sinds twee jaar aan een eigen voetbalacademie in Accra. De droom is om jongens van de straat op te leiden die uiteindelijk goed genoeg worden om de stap naar Europa te maken. "Het is niet enkel een verhaal geworden over een filantroop die een mooi project in Afrika realiseert. De documentaire bevat ook tragische elementen", zegt Van der Zon.
Getroffen door kankerDe 81-jarige De Visser uit Oisterwijk is meerdere keren door kanker getroffen, in de documentaire spreekt hij vrijuit over zijn broze gezondheid. De tijd dringt voor de nog altijd voor Chelsea werkende meesterscout, die de academie zo snel mogelijk wil overdragen aan zijn voetbalzoon Attram.
Van der Zon: "Dat was eigenlijk al een bijzonder vertrekpunt. Dat Piet, een ongewild kinderloze man, helemaal in donker Afrika toch nog een zoon heeft gevonden. Ze kunnen niet zonder elkaar. Godwin heeft zelfs zijn oudste zoon De Visser genoemd. Niet Piet, want zo noem je een Afrikaan niet. Zijn roepnaam is ook echt De Visser. Stond een groep Ghanese kinderen daar ineens De Visser te schreeuwen, best bizar."
De Visser plukte Attram in 1996 van een zandveld in Accra. De scout bracht de Ghanees onder bij PSV, waar Attram al snel als de nieuwe Romario of Ronaldo werd gezien. Zijn Europese droom was echter ineens voorbij. Hij mocht Nederland niet meer in omdat er met zijn geboortebewijs was geknoeid. De Visser bleef dagelijks contact houden met Attram en nu werken ze samen aan de Attram De Visser Soccer Academy. [YouTube:body:https://youtu.be/eeXpouLknAA]Donkere kant van het leven"Het zijn beiden overlevers, ze weten hoe het is om te verzuipen. Daar hebben ze elkaar ook in gevonden", aldus de documentairemaker. "Het was mooi om te zien hoe open ze waren over de donkere kant van het leven. Godwin over zijn geknakte carrière en Piet over zijn ziektebeeld. We mochten met de camera ook heel dichtbij komen, letterlijk onder de douche en in bed. Dat schetst een indringend en kwetsbaar beeld."
Uit alles in ‘The Old Man’ blijkt dat voetbal Piet de Visser op de been houdt. Van der Zon: "Bij veel mensen is de hersenpan het zwakste lichaamsdeel, maar bij Piet is het juist het sterkste. Hij kent de namen en voetbalkwaliteiten van alle kinderen daar in Ghana. Hij kan ook zo een heel team van Sparta uit de jaren vijftig oplepelen. Het is ook een mooie gozer, een bon vivant die het mooie leven niet los kan laten. Hij kan niet liggend slapen en moet om de twee uur uit bed. Toch stond hij ’s avonds nog rustig in de discotheek een whisky-cola weg te tikken. En de volgende morgen weer vol energie het veld op om te preken. Voor die jongens leeft hij nog."[Tweet:body:https://twitter.com/job_dusoleil/status/738117016159178752]‘The Old Man’ wordt vrijdag vanaf 17.55 uur op Omroep Brabant uitgezonden. De documentaire wordt ieder uur herhaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.