Video

'Gooi sluizen open', ZLTO vreest voor landbouwgewassen

2 juni 2016 om 14:01
nl
Boerenorganisatie ZLTO wil dat de waterschappen de sluizen eerder openen zodat alle regen sneller afgevoerd wordt. De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie waarschuwt dat een lange periode van hoogwater grote gevolgen heeft voor de gewassen.
Profielfoto van de Jong Femke
Geschreven door
de Jong Femke

“We roepen de Brabantse waterschappen op om niet lang te wachten met het openmaken van de sluizen", zegt Maarten  Leseman, woordvoerder van de ZLTO.  
Verzuipen"Na een lange periode van hoogwater gaan appels rotten en aardappelknollen verzuipen. We moeten op tijd anticiperen zodat we niet de rest van het jaar met de gevolgen opgezadeld zitten.”
Op de meeste plekken in Brabant gaat het goed. "In Asten ging het woensdag wel fout. Daar stroomden verschillende kassen onder water", aldus Leseman.
De ZLTO maakt zich niet alleen zorgen om de landbouw. Ook veehouders moeten opletten. Leseman: "Door de regen zijn alle weilanden behoorlijk drassig geworden. De koeien gaan naar binnen, omdat ze anders de weilanden kapot trappen."
Ook druk voor waterschappen en RijkswaterstaatOok voor Waterschap Aa en Maas is het alle hens aan dek. Buitendienstmedewerkers zijn de hele avond en nacht in de weer geweest om de wateroverlast zo veel mogelijk te beperken. Later deze donderdag komt Waterschap De Dommel met een nieuwe reactie. Eerder deze week werd al gemeld dat veel stuwen lager zijn gezet om het water sneller af te kunnen voeren en een buffer te maken. Ook is op een aantal plaatsen eerder gemaaid dan gepland.
Rijkswaterstaat meldt dat er van overstromingen in het stroomgebied van de Maas nog geen sprake is. Hier is minder regen gevallen dan in de regio waar de Rijn stroomt, in Gelderland dus. Hier moeten mogelijk uiterwaarden worden ontruimd. Rijkswaterstaat wil over het Maasgebied nog geen voorspelling doen voor het eind van de week.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!