Minister biedt in kamerdebat weinig hoop voor EKWC in Oisterwijk - Omroep Brabant

Minister biedt in kamerdebat weinig hoop voor EKWC in Oisterwijk

2 juni 2016 om 15:45
nl
Keramisch Centrum Oisterwijk krijgt 6,5 ton van provincie Brabant
Keramisch Centrum Oisterwijk krijgt 6,5 ton van provincie Brabant
Minister Jet Bussemaker ziet geen kans het Europees Keramisch Werkcentrum in Oisterwijk de komende jaren rijkssubsidie te geven. Het feit dat het EKWC in Oisterwijk staat, is volgens haar een welhaast onoverkomelijke hindernis. Afwijken van de regels doet volgens haar een 'evenwichtig bouwwerk' in elkaar storten.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De minister reageerde donderdagmorgen tijdens een debat van de vaste kamercommissie voor cultuur op vragen die een groot aantal fracties over het EKWC stelde. De VVD kondigde aan zich niet bij de lijn van de minister neer te leggen. Het CDA noemt de positie van het EKWC 'Kafkaësk'.
Drie ton subsidie Het Europees Keramisch Werkcentrum heeft drie ton rijkssubsidie (per jaar) aangevraagd. De raad voor Cultuur is enthousiast over de plannen van de organisatie en geeft dan ook een positief advies. De Raad vraagt de minister in dit geval van de regels af te wijken.
Volgens de regels moeten instellingen zoals het EKWC gevestigd zijn in een 'kernpunt'. Het Brabantse kernpunt is Brabant Stad en dat staat omschreven als het grondgebied van Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. De provincie en de grote Brabantse gemeenten hebben daartegen al eerder geprotesteerd, maar tot nu toe tevergeefs.
Net verhuisdOpvallend is dat het EKWC nog niet zo lang geleden in overleg met de provincie van Den Bosch naar Oisterwijk is verhuisd. Die verhuizing zou de organisatie nu wel eens kunnen opbreken.
Minister Bussemaker noemt de gevolgen van de regels voor het EKWC 'pijnlijk en vervelend'. Het gaat er volgens haar niet om dat de plannen van de Brabantse instelling inhoudelijk niet deugen. Wel is zij bang dat andere instellingen gaan protesteren als de minister bij het EKWC van de regels afwijkt. 'Het is juridisch allemaal erg kwetsbaar".

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.