Eis: 20 maanden cel voor fraude met elektriciteit

2 juni 2016 om 17:14
nl
Tegen drie Eindhovenaren van 42, 45 en 48 is donderdag in de rechtbank in Den Bosch een celstraf van twintig maanden geëist omdat ze gefraudeerd hebben met gas- en elekriciteitsmeters. De fraude kwam aan het licht toen in het huis van de 48-jarige verdachte een hennepkwekerij werd aangetroffen. Naast de kwekerij trof de politie daar ook een schoudertas aan met daarin loodzegels, tellers voor elektriciteits- en gasmeters, zegeldraad, zakjes met originele zegels voor op gasmeters en twee zegeltangen.
Profielfoto van Zerrouk Youssef
Geschreven door
Zerrouk Youssef

Het aantreffen van de spullen in de tas bij de man thuis was verdacht, omdat hij niet als elektricien werkt bij een energiemaatschappij.
Diefstal op 61 plekkenUit een aangifte van energiemaatschappij Edinet kwam naar voren dat er op 61 verschillende adressen in Eindhoven sprake was van stroomdiefstal en fraude met de elektriciteits- en gasmeters. Op de meters in de huizen werden vervalste zegels aangebracht en er werd gerommeld met de aansluitingen van de meters waardoor er niet of nauwelijks gemeten werd wat het stroomverbruik was.
De vervalste zegels die in de huizen werden gevonden, bleken overeen te komen met de gevonden zegeltangen en ook waren er originele zegels bij de 48-jarige man in de tas aangetroffen.
Huizen verhuurd aan studentenRuim 31 huizen bleken eigendom te zijn van de twee medeverdachten in deze zaak. Een van hen - de 42-jarige Eindhovenaar - is voormalig eigenaar van coffeeshop The Grasshopper in Eindhoven. Deze medeverdachten verhuurden deze woningen onder andere aan studenten en vroegen een huurbedrag daarvoor wat inclusief stroomverbruik was. Omdat de vervalste meters het verbruik niet goed registreerden, waren de kosten veel lager dan het daadwerkelijke verbruik maar zij vroegen wel het volledige huurbedrag van de huurders.
De 48-jarige verdachte had volgens de officier van justitie een faciliterende rol. "Hij zegt niet te kunnen werken, maar ondertussen verdient hij zwart geld met het aanbrengen van valse zegels op elektriciteits- en gasmeters", aldus een woordvoerder van justitie.
'Ondermijnende criminaliteit'De officier van justitie van het arrondissementsparket Oost-Brabant noemde deze manier van fraude een voorbeeld van de vermenging van onder- en bovenwereld. De verdachten hebben zich volgens justitie op 'een professionele en berekende manier schuldig gemaakt aan een ernstige vorm van ondermijnende criminaliteit'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.