Eerste Nederlandse winnares van Songfestival Corry Brokken overleden

2 juni 2016 om 21:35
nl
De Bredase zangeres Corry Brokken (83) is overleden. Ze was de allereerste Nederlandse die het Eurovisie Songfestival won, in 1957, met het liedje 'Net als toen'.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Brokken vertegenwoordigde Nederland drie keer op het Songfestival. De eerste keer, in 1956, won ze niet met het nummer 'Voorgoed voorbij'. Hoeveelste ze toen werd, bleef dat jaar geheim. Na haar winst in 1957 deed ze weer mee, maar met minder succes. Brokken werd toen gedeeld negende en laatste met het lied 'Heel de wereld'. [youtube:body:https://youtu.be/e5gLyP977ew]In 1959 deed ze nog een vierde poging om naar het liedjesfestival te gaan, maar toen kwam ze niet door de nationale voorronde. Als zangeres won ze vervolgens nog andere prijzen, zoals twee keer een Edison.  
PresentatriceIn de jaren zestig werd Brokken presentatrice van tv-programma's. Het was haar dan ook op het lijf geschreven het Songfestival in Nederland in 1976 te presenteren.
Na haar zangcarrière schoolde de Bredase zich om tot rechter en werd ze onder meer griffier bij de rechtbank in Den Bosch. Toch liet ze het zingen niet los. In de jaren negentig maakte ze een comeback.
Al een tijdje ziekCorry Brokken werd in 2008 getroffen door een hersenbloeding. Daar herstelde ze van, maar de laatste tijd was ze opnieuw ziek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.