'Presenteren was niet echt haar ding', songfestivalkenner over carrière overleden Corry Brokken

2 juni 2016 om 23:43
nl
De donderdag overleden Corry Brokken was bij het grote publiek vooral bekend als drievoudig songfestivaldeelneemster. Maar in de jaren zestig stopte ze met zingen en werd ze rechter in Den Bosch. Een wonderlijke carrièreswitch noemt songfestivalkenner Tom van den Oetelaar het.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Corry Brokken veranderde al eerder van beroep: in de jaren zestig werd ze presentatrice. Ze maakte grote shows voor de AVRO, zoals 'Een avondje met Corry'. Ook presenteerde ze op de Duitse tv, maar daar kwam ze onder vuur te liggen toen ze een onhandige uitspraak deed. 'Keulen is een rotstad, vol humorloze mensen', zei ze op de landelijke tv. "Dat was misschien om zich een beetje af te zetten tegen haar ouders, die fout waren in de oorlog", zegt Van den Oetelaar.
Kapotte microfoonPresenteren ging haar minder goed af dan zingen, zegt de songfestivalkenner. "Ze was de presentatrice van het Eurovisie Songfestival in Nederland, in 1976 in Den Haag. Dat vond ze echt wel spannend. Dat bleek wel toen aan het eind haar microfoon kapot ging. De regisseur kwam met een nieuwe, maar ze was meteen een beetje de weg kwijt. Nee, presenteren was niet echt haar ding."
ZIE OOK: Eerste Nederlandse winnares van Songfestival Corry Brokken overleden
Drie jaar achter elkaarZe was de heldin van de eerste songfestivals, die toen nog stukken kleiner waren dan tegenwoordig. "Gewoon in een theaterzaaltje", beschrijft Van den Oetelaar. Maar voor het grote publiek maakte dit niet uit. Na haar overwinning werd ze volop geïnterviewd en werd ze een ster in Nederland.
Drie jaar achter elkaar was ze de Nederlandse inzending op het Eurovisie Songfestival. In 1956 zong ze tijdens de eerste editie van het festival en een jaar later was ze de eerste Nederlandse winnares, met haar liedje 'Net zoals toen'. Maar toen ze in 1958 weer mee deed aan het Songfestival, in Hilversum, werd ze laatste. Ze eindigde op een gedeeld negende plek.
Hoe het kwam dat uitgerekend zij steeds werd uitgekozen? "Ze was getrouwd met René Sleeswijk, die veel deed bij de Revu", legt Van den Oetelaar uit. "Daar zal ze zijn opgevallen. Toen werd vaak eerst een speciaal Songfestivallied geschreven en waarschijnlijk vonden ze haar stem goed bij het lied passen. Zo ging dat in die tijd."
Uit de schijnwerpersIn de jaren zeventig raakte haar muziekgenre, met grote orkesten op de achtergrond, uit de mode en begon ze een nieuwe opleiding: tot rechter. Ze werd griffier en rechter in Den Bosch en zo verdween ze compleet uit de publiciteit. Want de showbizz was niet te combineren met zo'n officiële titel.
"Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon", weet Van den Oetelaar. In de jaren negentig pakte ze het zingen weer op. Songfestivalpresentator Cornald Maas gaf haar naar eigen zeggen het laatste zetje. [tweet:body:https://twitter.com/cornaldm/status/738424096413880320]Ze hervond het plezier op het podium en zo zong ze in 1999 weer haar winnende Songfestivallied, tijdens een grote reünie in Amsterdam. [youtube:body:https://youtu.be/j0B4Q4nnJ5M]Weer teruggetrokkenEen paar jaar later trok Brokken zich weer terug. Dit keer keerde ze niet meer terug in de spotlights. Donderdag maakte haar dochter bekend dat Corry Brokken is overleden. Ze werd 83 jaar.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.