Video

Anderhalve meter water uit parkeergarage Boxmeer gepompt na extreme regenval

3 juni 2016 om 12:28 • Aangepast 21 november 2020 om 09:53
nl
"Zeven jaar geleden is mijn auto op dezelfde plek, in deze parkeerkelder, helemaal verzopen. Dat heb ik ditmaal kunnen voorkomen, maar ik ben benieuwd of ik de etiketten van mijn wijnflessen kan terugvinden. Ik had mijn voorraad juist geselecteerd.” Aan het woord is Carel Thijssen, één van de vele inwoners van Boxmeer die donderdag gedupeerd werden door een aantal hoosbuien. In een mum van tijd stond een groot deel van het dorp blank.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

"Echt wel", zegt een vrouw, die al vroeg uit de veren is om de waterschade op te nemen. "Maar ja, wat doe je er aan." De ellende is lang niet zo groot als een dag eerder in Asten, maar dat was donderdagavond wel anders.
Nog twintig centimeter onder waterEen van de gedupeerde Boxmerenaren staat bij de veelbesproken parkeerkelder onder het filiaal van supermarktketen Jan Linders. Tegen acht uur vrijdagmorgen stond er nog een laag water van een centimeter of twintig. Een speciaal bedrijf is bezig om de kelder, die ook als opslagruimte wordt gebruikt, verder leeg te pompen.

Wachten op privacy instellingen...

“Maar donderdagavond stond het wel zeker anderhalve meter hoog”, vertelt een Boxmeerse. Haar man zag de bui letterlijk en figuurlijk hangen. “Ik zat binnen, maar ben direct naar de garage gegaan toen ik in de gaten kreeg dat het zo zou gaan regenen. Ik heb geluk gehad, want vijf minuten later was het me niet gelukt om de auto ergens droog te kunnen neerzetten."
Hopen op de verzekering"Ondertussen heeft mijn vrouw onze elektrische fietsen veilig gesteld. Maar wij, en de andere mensen die net als wij boven Jan Linders wonen, gebruiken deze ruimte ook als opslag", zo vertelt Thijssen. "Er liggen carnavalskleren, kerstspullen, gewoon alles wat je normaal gesproken in een kelder bewaart. Ik ben bang dat het me allemaal tegemoet komt stromen als we er weer in kunnen. En nu maar hopen dat de verzekering de schade dekt.”
'Met zijn allen soppen en poetsen'De man woont dus boven de winkel, maar zelfs daar is sprake van waterschade. Net als in het appartementencomplex een eindje verderop aan de Koorstraat. “De riolering kon het allemaal niet aan, het kwam via de voordeur naar binnen. Het laminaat bolde direct op. Ben benieuwd of alle schade wordt vergoed. Gelukkig hebben de buren me goed geholpen. Stonden we er met zijn allen te soppen, te dweilen en te poetsen.”
Winkel is 'gewoon' openOverigens is de winkel van Jan Linders vrijdagmorgen 'gewoon' op tijd open gegaan. Personeel heeft tot donderdagavond laat hard gewerkt om de zaak schoon te krijgen en volgens bedrijfsleider Rogier Fijnaut valt de schade mee. De overlast door het water in de parkeerkelder is erger. Volgens Fijnaut is de verwachting dat de kelder aan het eind van de middag weer open gaat. Hij heeft overigens zoveel mogelijk mensen getipt waardevolle spullen uit de kelder te halen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.