'Ik ben geen nerd', maar slim is Wouter (19) wel en hij wint daarmee heel veel prijzen - Omroep Brabant

'Ik ben geen nerd', maar slim is Wouter (19) wel en hij wint daarmee heel veel prijzen

3 juni 2016 om 14:57
nl
“Het is eigenlijk een kwestie van geluk”, zegt VWO-scholier Wouter van As (19) jaar uit Zevenbergen bescheiden. Toch hoeft hij absoluut niet bescheiden te zijn. Met zijn profielwerkstuk over het laten groeien van planten op Mars won hij namelijk al vijf prijzen. “En dat is ontzettend leuk!”, zegt hij blij.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

Voor zijn profielwerkstuk onderzocht Wouter of je voedsel kunt laten groeien op de grond van Mars. Hij bootste dat na door vulkanisch zand te gebruiken. Met succes: er groeiden inderdaad plantjes.
En succes had hij ook met zijn profielwerkstuk waar hij al zijn bevindingen in opschreef. Vijf keer viel hij in de prijzen, zowel in binnen- als in buitenland. “En dat terwijl ik me afvroeg of mijn profielwerkstuk wel goed genoeg was”, biecht hij lachend op aan de telefoon. Hij krijgt onder meer de KNAW Onderwijsprijs.
'Trots op 8,8'Zijn docent van Nobertus College in Roosendaal was maar wat tevreden met z’n werk. “Ik kreeg een 8,8 en daar ben ik trots op.” Had hij niet liever een tien gehad? “Een tien is perfect, dat bestaat niet. Er zijn altijd dingen die je kunt verbeteren”, zegt hij diplomatiek.
Hoewel hij veel tijd heeft gestoken in zijn onderzoek, was hij er op een gegeven moment ook wel klaar mee. “Toen wilde ik er wel graag mee stoppen, want ik doe ook graag andere leuke dingen”, zegt hij. “Ik ben ook niet zo’n nerd”, lacht hij. “Ik doe er nog veel dingen naast zoals sporten en met vrienden afspreken.”
TopscoorderIn Bladel zit nog zo'n succesnummer als Wouter op school. Ben Noordijk van het Pius X college haalde zelfs een 9,5 voor zijn scriptie over woestijnvegetatie. "Hoe de plantjes in onze achteruin groeien, vind ik geen uitdaging." Wat perfectionistisch is Ben wel.  Zijn leraren hebben uitgelegd dat het geen 10 kan zijn. "Iets is nooit perfect, het kan altijd beter. Het zou inderdaad wat toegankelijker geschreven kunnen worden."
Niks is perfect gaat niet op in Den Bosch. Op het drs pierson College haalden Joyce Landsdaal samen met Eline Franken wel een 10 voor scriptie. "Wij hebben uitgezocht wat je sociale omgeving voor invloed heeft op je eetpatroon. "De invloed van marketing bleek trouwens ook gigantisch. We hebben in onze schoolkantine de broodjes gezond in de aanbieding gedaan. Die waren vervolgens niet aan te slepen", vertelt Eline
Vanmiddag prijsuitreikingVrijdagmiddag wordt een van de prijzen uitgereikt. “Dan hoor ik of ik eerste, tweede of derde ben bij de OMO-prijzen. Heel erg leuk!” De Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs reikt elk jaar prijzen uit aan de beste profiel- en sectorwerkstukken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.