Pssssst! Kunst waar je vrolijk van wordt!

3 juni 2016 om 15:38
nl
'Psssst!' Zo heet de parmantige snoepautomaat die de Rotterdamse kunstenaar Roel van Eekelen heeft neergezet bij de oude Faamfabriek in Breda. De naam is een knipoog naar het gesis waarmee dealers in verre steden de aandacht van nieuwe klanten trekken. De automaat blijft staan tot 26 juni. Voor een euro kan je er een met opzet mislukt snoepje uithalen.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De automaat van Van Eekelen hoort bij 'Under Construction' van de Bredase kunstenaarswerkplaats KOP. Vijf kunstenaars maakten een kunstwerk op een plaats in Breda die nog niet af is, waar nog wordt gebouwd of gewerkt. Wie er zin in heeft, kan meedoen aan een rondleiding langs de vijf kunstwerken.
FlopjeDe snoepautomaat van Van Eekelen is een verwijzing naar de snoepfabriek van Faam schuin achter het nieuwe station in Breda.  Als stad met een grote suikerfabriek werd er in Breda veel snoep gemaakt. Van Melle produceert er nog steeds.
Zich verdiepend in de geschiedenis van De Faam stuitte de kunstenaar op het gegeven dat ook bij de productie van snoep dingen misgaan. Mislukte snoep werd weggegooid of opnieuw gebruikt als grondstof. Voor zijn snoepautomaat maakte Van Eekelen daarom het Flopje, een opzettelijk mislukt snoepje.
SchuldgevoelDe snoepjes zitten in van die doorzichtige plastic bolletjes die iedereen nog wel kent van de snoepautomaten; in dat bolletje zit ook een briefje met het adres van een website.
De naam 'Psssst' doet er ook aan denken dat veel mensen anders over suiker zijn gaan denken. Ooit een bron van welvaart, zien velen het nu als een verslavend spul dat schuldgevoel veroorzaakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.