Video

Opvang voor vluchtelingen die waarschijnlijk niet komen: ‘Ik hou me aan de opdracht van het Rijk'

3 juni 2016 om 20:29 • Aangepast 21 november 2020 om 09:52
nl
In Brabant wordt gezocht naar opvangplaatsen voor 14.000 vluchtelingen. Kijkend naar de huidige instroom, komen er veel minder mensen naar onze provincie, zegt statisticus Flip van Dyke. Toch houdt commissaris van de Koning Wim van de Donk vast aan dat aantal. “Dit is de opdracht. Daar hebben we ons aan te houden.”
Profielfoto van Houterman Karlijn
Geschreven door
Houterman Karlijn

De Commissaris baseert zich op de prognose die hem is gegeven door staatssecretaris Klaas Dijkhoff. In die schatting wordt gedacht dat er dit jaar 93.000 asielzoekers naar Nederland komen en dus naar rato van het aantal inwoners 14.000 naar Brabant.
‘Veel te hoog’Die cijfers zijn nu ingehaald door de realiteit. Er is een aantal Europese maatregelen genomen, zoals bijvoorbeeld de Turkije-deal. Ook is de grens tussen Griekenland en Macedonië dicht, wat een groot deel van de vluchtelingenstroom tegenhoudt.
Reden voor minister-president Mark Rutte om onlangs te verklaren dat het aantal waar in de plannen rekening mee wordt gehouden ‘veel te hoog’ is. “Het aantal is sinds september vorig jaar al zeven maanden op rij gedaald”, zegt ook Flip van Dyke, die zich heeft gespecialiseerd in migratiecijfers. “Als je die trend doortrekt, dan komen we vele tienduizenden lager uit.”

Wachten op privacy instellingen...

Wim van de Donk laat ondertussen weten dat de schatting van Dijkhoff leidend is. “Ik hou me aan de prognose die mij is gegeven door de staatssecretaris. Ik heb vorige week nog contact gehad met hem en hij zei dat die plekken nog steeds nodig zijn. Hij was klip en klaar. Dit is de opdracht. Daar hebben we ons aan te houden.”
In een reactie geeft de woordvoerder van staatssecretaris Dijkhoff eveneens aan dat er ‘geen aanleiding is’ om de schattingen bij te stellen. Statisticus Van Dyke snapt die houding niet. “Je weet het al maanden, dat het aantal asielzoekers sterk aan het dalen is, daar moet naar gehandeld worden.”
Wat doen andere provincies?Houden de andere provincies zich ook aan de prognose geschetst door de staatssecretaris? Uit een rondgang langs alle provincies blijkt dat op Brabant na bijna alle provincies uitgaan van het akkoord dat eind november is gesloten, waarin een totaal aantal van ruim 50.000 asielzoekers is berekend en niet 93.000.
Als ook Brabant zich aan dat akkoord zou houden, zou de provincie bijna drieduizend opvangplekken minder hoeven te zoeken. Nog los van het feit dat ook dit akkoord uitgaat van een oude situatie. De situatie voor de deal met Turkije, voor de sluiting van de grens met Macedonië.
Nieuwe prognoseDe commissaris van de Koning geeft aan dat het de staatssecretaris is die in deze leidend is. “Ik voer een opdracht uit, die ik van het Rijk krijg. Op het moment dat er een ander opdracht komt, zien we dat wel.” En die opdracht is er nu niet. Nog niet.
Een nieuwe prognose van het te verwachten aantal vluchtelingen zou nieuw licht op de huidige situatie kunnen werpen. Van Dyke pleit ervoor. Hij ziet de cijfers voor zich en die liegen niet. Het zou kunnen voorkomen dat er opvangplaatsen voor vluchtelingen worden gezocht die niet naar onze provincie komen. Want daar ziet het nu wel naar uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.