Twintig bronzen beelden en sculpturen gestolen bij bronsgieterij in Oudendijk - Omroep Brabant

Twintig bronzen beelden en sculpturen gestolen bij bronsgieterij in Oudendijk

3 juni 2016 om 21:07
nl
Ontdaan en aangeslagen, dat is de reactie van beeldhouwer en bronsgieter Jaap Hartman. In de nacht van donderdag op vrijdag hebben dieven toegeslagen bij zijn werkplaats en bronsgieterij in Oudendijk, bij Woudrichem. Uit de beeldentuin en werkplaats werden rond de twintig bronzen beelden en sculpturen gestolen.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Hartman is een bekend beeldhouwer en bronsgieter in binnen- en buitenland. Zijn bronzen beelden en sculpturen kom je overal tegen.
In de veertig jaar dat Hartman bezig is met het maken en gieten van bronzen beelden heeft hij nog nooit zo'n grootscheepse diefstal meegemaakt. "Ik kwam vrijdagmorgen in de werkplaats en stond perplex. Eigenlijk wil ik er helemaal niet over praten, ik ben de hele dag al van slag. Zowel uit de tuin als uit de werkplaats hebben ze bronzen beelden gestolen."
Alles van brons was gewild Onder het gejatte werk zaten ook stukken die nog niet helemaal af waren, maar waar klanten wel op rekenen. "Gelukkig, heb ik daar de mallen nog van en kan ik die stukken opnieuw gieten." De technische recherche heeft onderzoek gedaan naar de kunstroof, of dat iets heeft opgeleverd is niet bekend.
VoorbereidingVoor Hartman is het duidelijk dat het dievengilde niet over één nacht ijs is gegaan, maar ook dat het een flinke (sjouw)klus moet zijn geweest om alles mee te kunnen nemen. Hartman denkt niet dat hij de beelden ooit nog heel terugziet. "Waarschijnlijk is alles al in het buitenland om omgesmolten te worden."
Volgens de website Janssen-metaal (willekeurige handelaar die oud-metaal prijzen publiceert) ligt de inkoopprijs van brons momenteel net iets boven de drie euro per kilo

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.