Video

Zomaar op een Bossche voorjaarsdag in 2016: 'Ik ben tot ridder geslagen!'

4 juni 2016 om 17:04 • Aangepast 21 november 2020 om 09:52
nl
"Jij hebt de queeste volbracht. Als je dat kan, ben je het waard om een ridder te zijn." Een aandachtig luisterend jongetje krijgt van de verhalenverteller een paar tikjes op zijn schouders. Met een zwaard welteverstaan. "Ik ben tot ridder geslagen!" Samen met zijn ouders en een klein prinsesje loopt de kersverse ridder verder door de binnenstad van Den Bosch. Oude tijden herleven daar dit weekend tijdens het gratis festival 'De Wereld van Bosch'.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka
Wachten op privacy instellingen...

Her en der knapperen vuurtjes. Sommigen zijn omringd met balen strooi. Passanten kunnen er even rusten en zichzelf warmen aan de vlammen. Dat laatste is deze zaterdagmiddag niet echt nodig, want koud is het niet.
Geen keramische kookplaatOp andere vuurtjes wordt gekookt. Een dame met hoofddoek en lange rokken roert in een pan. Gesis, geknetter en een heerlijke lucht stijgen op. "Ik ben lamsvlees aan het braden en daar maak ik straks een stoofpot van. Ik weet zeker dat Jeroen Bosch dit ook at. Dit zijn allemaal recepten die rond 1500 ook al gekookt werden."
Het kookt net even wat anders dan de keramische kookplaat of de heteluchtoven, maar dan heb je ook wat. "Om te braden moet het vuur heet zijn. Stoven doe je op kolen. Straks snijd ik het lamsvlees en moet het nog een uurtje of twee stoven. En dan eten we het met ui en veel groene kruiden."
De nar en de scootmobielEen stukje verderop op de Parade staan tientallen mensen onbedaarlijk te lachen. In hun midden is zojuist een Middeleeuwse nar bij een bejaarde man op zijn scootmobiel op schoot gekropen. Scootmobiels, die waren er 500 jaar geleden nog niet. Maar volksvermaak, dat was er wel. En ook in 2016 lijkt dat nog prima te werken.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.