Huizen trillen door voorbijdenderende treinen: ‘Snelheid treinen moet omlaag’ - Omroep Brabant

Huizen trillen door voorbijdenderende treinen: ‘Snelheid treinen moet omlaag’

6 juni 2016 om 12:14 • Aangepast 21 november 2020 om 09:50
nl
In bijna tachtig huizen in Bergen op Zoom is ’s nachts sprake van ernstige trillingen als gevolg van het voorbijrazende treinverkeer. Dat blijkt uit onderzoek dat adviesbureau Ardea uit Leiden in opdracht van de gemeente heeft gedaan naar de trillingseffecten van het spoorvervoer. Het gaat om huizen die minder dan 35 meter van het spoor staan.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Volgens het adviesbureau kan de trillingsoverlast fors verlaagd worden door bijvoorbeeld de treinen gedurende de nacht langzamer te laten rijden. Als een trein tien kilometer per uur langzamer rijdt, levert dat vijf procent minder trillingen op.
Toenemende overlastOmwonenden staan positief tegenover het voorstel. Zij klagen al maanden steen en been over het toenemende geluids- en trillingenoverlast.
Het is de verwachting dat de overlast voor de omwonenden alleen nog maar gaat toenemen.
ZIE OOK: Brabant krijgt weer extra goederentreinen te verwerken: ‘Mijn vrouw is overspannen, er is geen rust’
Ernstige trillingenLangsrazende treinen veroorzaken (soms ernstige) trillingen die zich via de lucht en bodem verspreiden. Ze leiden tot een dreunend geluid dat voelbaar is in omliggende woningen. “Maatregelen zijn niet eenvoudig. Uit onderzoek blijkt dat een sloot, greppel of diepe gleuf nauwelijks effect heeft op trillingen in de bodem”, staat in het rapport.
Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten adviseert Ardea de gemeente Bergen op Zoom om met ProRail, het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en andere gemeenten in overleg te gaan over het goederenvervoer.
GiftreinenVooral het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor ligt extra gevoelig na een ongeluk in Tilburg. Vorig jaar botste daar een passagierstrein op een goederentrein. Na de botsing kwam daar de brandbare stof butadieen vrij.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.