Specialist: 'Hooikoorts wordt deze week alleen maar erger'

6 juni 2016 om 16:58 • Aangepast 21 november 2020 om 09:50
nl
Heb je de afgelopen dagen last gehad van hooikoorts? Dan kun je aan het einde van deze week het beste binnen blijven. Vrijdag is de kans op rode ogen en een kriebelende neus het grootst, zegt hooikoortsspecialist Harmen van der Smitte van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Door de combinatie van regen en zon zweven er deze week extra veel pollen in de lucht.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Het afgelopen weekend klaagden mensen al volop over hooikoorts. Veel mensen hoopten dat de regendruppels de pollen zouden neerslaan, maar volgens Van der Smitte zorgt de afwisseling tussen regen en warm droog weer er juist voor dat het aantal pollen in de lucht alleen maar erger wordt.
"Als het veel regent is dat gunstig voor het gras. Dat groeit daar wel bij, met alle gevolgen van dien", zegt de specialist. De pollen vallen door de waterdruppels weliswaar naar beneden, maar als de grond even later opdroogt waaien ze alsnog op.
Minder dan andere jarenHoewel deze week het hoogtepunt van het jaar kan worden, is het aantal pollen dat Van der Smitte gemeten heeft tot nu toe minder dan andere jaren. "Waarschijnlijk komt ook dat door de extreme regen. Veel pollen zijn toch met het water weggespoeld in het riool. Dan ben je ze kwijt."
Als het aan het einde van deze week droog blijft, kunnen hooikoortspatiënten zich maar beter wapenen. De tabellen in het Elkerliek Ziekenhuis laten voor vrijdag 10 juni een grote piek zien. "Als het mooi weer blijft, wordt het erger", zegt Van der Smitte.

Wachten op privacy instellingen...

Wat kun je doen? De graspollen zorgen bij veel mensen voor een allergische reactie. Het lichaam van hooikoortspatiënten maakt de stof histamine aan, die zorgt voor tranende ogen en een kriebelende neus.
Specialist Van der Smitte heeft wel wat tips voor mensen die er veel last van hebben. "Als je weet dat je veel klachten hebt, kun je het beste binnen blijven. En als je tabletten hebt, moet je die op tijd innemen." Eigenlijk had je ze het beste voor het hooikoortsseizoen kunnen nemen, maar als je ze 's ochtends vroeg neemt zou een pilletje volgens de specialist ook nog iets kunnen helpen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.