Video

Onderzoek naar giftreinen door Brabant: 'Er zijn niet voor niets afspraken gemaakt'

6 juni 2016 om 14:57
nl
Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu gaat onderzoeken hoe het kan dat er te veel giftreinen door Brabant rijden. Binnen een maand komt ze met maatregelen om die overschrijdingen terug te dringen. Dat heeft ze maandag gezegd in een overleg met de burgemeesters van de Brabantroute.
Profielfoto van Struijs Hannelore
Geschreven door
Struijs Hannelore

De Brabantroute is de spoorlijn van Rotterdam naar Venlo en gaat door steden als Breda, Tilburg en Eindhoven. Vorige week werd bekend dat er veel meer giftreinen door Brabant rijden dan is afgesproken. Ook is lang niet altijd duidelijk wat voor gif er precies in die treinen zit. De burgemeesters van Breda, Tilburg, Eindhoven, Helmond en Deurne waren daar boos over.
Volgens de bestuurders zijn de afspraken over aantallen giftreinen niet voor niets gemaakt. Behalve maatregelen over het aantal giftreinen wil de staatssecretaris ook gaan bekijken of de Brabantroute kan worden verbeterd. Bijvoorbeeld door minder spoorwegovergangen, een beter veiligheidssysteem en meer geluidsdempers. In oktober praat de staatssecretaris verder met de burgemeesters en de provinciebestuurders over de nodige maatregelen.
Provinciebestuurder Christophe van der Maat zegt blij te zijn dat de staatssecretaris de urgentie van het probleem ziet. Hij is nog niet geheel gerust gesteld, maar na het overleg is hij wel positiever gestemd wat betreft de veiligheid op het Brabantse spoor.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.