F16's vliegbasis Volkel onderscheppen 'onbekend toestel' boven Groningen

6 juni 2016 om 18:38 • Aangepast 21 november 2020 om 09:49
nl
Twee F16's van de vliegbasis Volkel hebben maandagmiddag voor opschudding gezorgd in Groningen. De straaljagers vlogen naar het noorden van het land voor de onderschepping van een onbekend toestel in het Nederlands luchtruim. Inwoners van Groningen hoorden daar de harde knallen van de straaljagers.
Profielfoto van Nelissen Saskia
Geschreven door
Nelissen Saskia

Het ministerie van Defensie liet een bezorgde burger op Twitter weten dat het ging om twee toestellen van de zogenoemde QRA, dat staat voor quick reaction alert. De F16's worden dan ingezet om snel te handelen.

Geen radiocontactGelukkig bleek er niets ernstigs aan de hand, laat een woordvoerder van de vliegbasis in Volkel weten. "De F16's werden ingezet omdat er geen radiocontact met een vliegtuig gemaakt kon worden."
De straaljagers konden helpen het contact met de luchtverkeersleiding te herstellen. Volgens de woordvoerder is het een standaardprocedure dat de F16's uitvliegen als het contact is verloren. Dat gebeurt enkele keren per jaar.
Waar die harde knallen dan vandaan kwamen? "Omdat de F16's zeer snel naar Groningen vlogen, vlogen ze supersoon", aldus de woordvoerder. "Dat betekent dat ze sneller dan het geluid vlogen. Dan ontstaat er zo'n harde knal."


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.