Man overvalt op avond voor zijn 18e verjaardag woning in Baarle-Nassau: 5 jaar cel

7 juni 2016 om 15:49
nl
Een 22-jarige man moet vijf jaar de cel in voor een gewelddadige woningoverval in 2011 in Baarle-Nassau. Dat heeft de rechter in Breda dinsdag bepaald. Ook acht de rechtbank bewezen dat de destijds minderjarige man nog twee andere inbraken pleegde in Tilburg.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

Op 4 oktober 2011 drong de toen 17-jarige verdachte samen met twee anderen midden in de nacht het huis binnen van een echtpaar in Baarle-Nassau. De slachtoffers werden vastgebonden en bedreigd met vuurwapens.
Vrouw moest zich uitkledenHet mannelijke slachtoffer werd met een ijzeren staaf geslagen. De verdachte dwong de vrouw zich te uit te kleden, randde haar aan en dreigde haar te verkrachten. Uiteindelijk gingen de overvallers er vandoor met onder meer geld en een kluis met sieraden.
De rechtbank realiseert zich dat de overval voor de slachtoffers een afschuwelijke ervaring moet zijn geweest en neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij 'kennelijk in het geheel niet heeft stilgestaan bij de ernstige gevolgen van zijn daden'.
Als volwassene berechtDe man pleegde de woningoverval een dag voor zijn achttiende verjaardag. De advocaat van de man had daarom gevraagd om een veroordeling volgens het minderjarigenstrafrecht. De rechtbank heeft besloten de verdachte als volwassene te berechten.
Volgens de rechter had de man een 'berekenende en volwassen proceshouding'. Vlak na de overval vertrok de verdachte naar het buitenland, waardoor hij pas lang na de overval kon worden aangehouden.
PersoonlijkheidsonderzoekTijdens zijn verhoren gaf hij aan zich niets van de overval te kunnen herinneren en wilde hij niet meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Daarnaast is er volgens de rechter sprake van een zeer ernstig en volwassen misdrijf waarin de verdachte een grote rol speelde.
De officier van justitie had zes jaar gevangenisstraf geëist. De straf valt lager uit, omdat de verdachte geen groot strafblad heeft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.