Zembla: FNV hield asbestgeval Bakkersland Waalwijk bewust onder de pet

8 juni 2016 om 08:00
nl
Vakbond FNV heeft een asbestgeval bij Bakkersland in Waalwijk bewust buiten de openbaarheid gehouden. Dat meldt het onderzoeksprogramma Zembla woensdag. In maart 2013 kwam asbest vrij in de oven van de bakkerij in Waalwijk. De vakbond werd die zomer op de hoogte gesteld van de problemen, maar de verantwoordelijke FNV-bestuurder zou in een vergadering geheimhouding hebben afgesproken.
Profielfoto van Yoeri Vugts
Geschreven door
Yoeri Vugts

De bewuste FNV-bestuurder ontkent de gang van zaken tegenover Zembla. Hij denkt dat de aanwezige leden van de sectorraad zijn uitspraken als 'geheimhouding' hebben opgevat. "We hebben wel gesproken over wat de consequenties zouden zijn op het moment dat het naar buiten komt. Dat kan betekenen dat als we duidelijk maken dat er asbestgevaren zijn, dat dat consequenties heeft voor de medewerkers en de werkgelegenheid", aldus FNV-bestuurder Leo van Beekum.
'Niet in de media komen'Toch geven meerdere bronnen, onder wie een sectorraadslid, tegenover Zembla aan dat de zaak niet in de media mocht komen. Pas na die garantie werd het asbestgeval in Waalwijk door Bakkersland aan vakbond FNV gemeld.  
Bakkersland, met vijftien bakkerijen in heel Nederland, zegt tegenover Omroep Brabant niets af te weten van een afspraak over geheimhouding. Bakkersland kwam twee jaar geleden in opspraak door een uitzending van Zembla. Het programma onthulde dat bij meerdere bakkerijen asbest vrij is gekomen. Daardoor moest minimaal één keer een partij brood uit de handel worden gehaald.
De uitzending van Zembla wordt woensdagavond om 21:15 uur uitgezonden op NPO2.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.