Video

Primeur: Breda heeft een nieuw volkslied dat heet Rondom de Grote Toren

7 juni 2016 om 21:21
nl
Het nieuwe Bredase volkslied, met de titel Rondom de Grote Toren, is de afgelopen weken in het diepste geheim opgenomen in Prinsenbeek en moet het oude volkslied 'De Paarse Heide' op termijn gaan vervangen en…. verdringen. Rondom de Grote Toren is geschreven door Gaby Dirne, die jaren geleden ook het succesvolle clublied van NAC componeerde.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Het idee voor een nieuw Bredaas volkslied werd enige tijd geleden gelanceerd door de nachtburgemeester van Breda, Ralph Behouden. Die overigens in een reactie zegt dat hij niet opgeroepen heeft tot het schrijven van een nieuw volkslied, maar een oproep heeft gedaan tot het schrijven van Bredase muziek. Hoe dan ook: de handschoen werd opgepakt door Gaby Dirne, die de afgelopen decennia talloze hits schreef. "Ik vond het een fantastisch idee. Het wordt tijd dat er iets nieuws komt op dat gebied." Daarmee doelt Dirne op De Paarse Heide. Het huidige Bredase volkslied dat dateert uit 1929.
Vernieuwing"Er zijn altijd mensen die vinden dat het oude behouden moet blijven. Dat vind ik ook wel, maar er is altijd plaats voor meer", zegt Dirne als we hem bevragen over eventuele reacties op het nieuwe volkslied. Rondom de Grote Toren wordt gezongen door De Bredanaars, ofwel door Rolf, Miranda en Harry van Dongen.
Zanger Harry van Dongen is enthousiast over het lied. "Ik vind de tekst heel erg goed en de melodie blijft goed in je hoofd hangen." Opvallend is de korte duur van het nieuwe moderne Bredase volkslied, slechts één minuut en veertig seconden.
Studio"Dirne heeft het zo gemaakt, volgens mij wordt alles gezongen wat interessant is. Je kunt er wel coupletten bij maken, maar dit blijft veel beter hangen", zegt Ad Moelands van studio ID-CD in Prinsenbeek, die verantwoordelijk was voor de opnamen en eindmontage.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.