Video

Treinsurfende vlogger Willem Vink kan vijftien jaar cel krijgen, Veolia doet aangifte

8 juni 2016 om 12:39
nl
Ov-bedrijf Veolia doet aangifte tegen vlogger Willem Vink (18) uit Sambeek. Die plaatste een filmpje op YouTube waarin hij en een vriend op een trein springen en een stukje meerijden. Dat was op de Maaslijn op het traject tussen Nijmegen en Molenhoek.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Veolia, de beheerder van de lijn, is woedend en spreekt van volstrekt onverantwoord gedrag. Veolia doet aangifte tegen Vink en zijn metgezel. De politie van Nijmegen gaat het filmpje onderzoeken.
'Ongelofelijk stom'Volgens Veolia-woordvoerder Nicky Jansen is de actie van Vink onmogelijk goed te praten. “Dit is zo ongelofelijk stom en zo gevaarlijk. En dan zijn er nog jongeren die het zien en het vet of cool vinden, die dit misschien weer na ga doen. Ik vraag ze met grote klem: doe het in godsnaam niet.”
Maximaal vijftien jaar celstrafOp het opzettelijk veroorzaken van gevaar in het spoorverkeer staat in het Wetboek van Strafrecht onder meer een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar. Ook een zware geldboete is volgens Jansen mogelijk.
Strafrechtadvocaat Pieter van der Kruijs denkt dat vijftien jaar celstraf echt te veel is. Veolia baseert zich op artikel 164 van het Wetboek van Strafrecht, maar dat lijkt me echt onhaalbaar. Die jongen heeft geen enkele opzet gehad om het treinverkeer in gevaar te brengen. De reactie van Veolia lijkt me dan ook wat overspannen, om navolgers af te schrikken, wat ik begrijp."
'Wellicht voorwaardelijke straf of werkstraf'Volgens Van der Kruijs is er wel een andere mogelijkheid. "Wellicht zal het OM wijzen op artikel 165: de schuldvariant. Dan ben je niet opzettelijk toch schuldig aan een strafbaar feit. Daar staat één jaar op. Maar eigenlijk is dat ook niet gemakkelijk om dat op te leggen en ga ik dus ook daar niet van uit. Het zal waarschijnlijk een voorwaardelijke straf of een werkstraf worden. En dat zal het OM dan vooral doen om navolgers af te schrikken.”[YouTube:body:https://youtu.be/2wIyqcAB04g]
Ook het ROC Nijmegen, waar de vloggers een opleiding volgen, gaat het tweetal aanspreken op hun gedrag.  “We gaan ze wijzen op de mogelijke gevolgen en geven ze een extra opdracht mee waarmee ze hun medestudenten hierover ook kunnen voorlichten. Het maken van een film voor hun medestudenten waarin ze de negatieve gevolgen van hun stunt uiteenzetten', liet een woordvoerster van de school aan Omroep Gelderland weten.Vink kwam eerder in het nieuws toen hij 'inbrak' bij de huldiging van PSV.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.