Boer uit Soerendonk ziet aardappels wegrotten door extreme regenval: ‘Het is een drama’

8 juni 2016 om 09:00
Omroep Brabant
Omroep Brabant
Dronebeelden geven goed weer hoeveel land onder water staat. (Foto: Twan van der Heijden)
Omroep Brabant
In 2 weken tijd viel meer dan 200 millimeter water op zijn land. (Foto: Twan van der Heijden)
1/3
In korte tijd kwam dinsdagavond weer een hoop regen naar beneden in de gemeente Cranendonck. Dat betekende na de hevige regenval van vorige week, opnieuw een klap voor aardappelteler Twan van der Heijden uit Soerendonk. Hij schat dat zo’n 25 van de 75 hectare grond onder water staat.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

“De exacte schade weten we nu nog niet, maar ik weet wel dat dit geen super jaar wordt voor ons”, vertelt Twan. Zijn land kreeg vorige week al de volle laag bij diverse plensbuien. “Ik ben de hele week al druk bezig om het water weg te krijgen. Sloten graven, met de tractor door het land ploegen.”[tweet:body:https://twitter.com/gerritgaatjes/status/740274314969292800]
Terug bij afNa een paar droge dagen leek het water enigszins te verdwijnen, maar door een flinke bui dinsdagavond is de aardappelteler terug bij af. “Het is dweilen met de kraan open. Op een deel van mijn land bij Budel is gewoon weer 40 millimeter water gevallen. In totaal is er meer dan tweehonderd millimeter regen gevallen in twee weken tijd."
De sloten in de omgeving zitten vol. Het water wegpompen is daarom niet mogelijk. En dus ziet Twan met lede ogen aan hoe een groot deel van zijn oogst wegrot. “Het is een drama.”

Wachten op privacy instellingen...