Burgemeester Petter blij met steun Tweede Kamer tegen Belgische kerncentrales

8 juni 2016 om 09:19
nl
Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom is blij met de kamermeerderheid die pleit voor de sluiting van de twee Belgische kerncentrales. De Kamer steunde dinsdag moties van de PvdA en SP die het kabinet vraagt om zich aan te sluiten bij een oproep van Duitsland en Luxemburg aan de Belgische regering om de kerncentrales in Doel en Tihange te sluiten.
Profielfoto van Cartens Raoul
Geschreven door
Cartens Raoul

Petter: "We zien het als een steun in de rug dat een kamermeerderheid de kerncentrale in Doel wil sluiten. We vinden het een stap in de goede richting dat de Kamer het Kabinet oproept om hierover te gaan praten met de Belgische regering en wij gaan door met onze lobby om uiteindelijke sluiting te bewerkstelligen".
Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zei onlangs nog in de Kamer geen aanleiding te zien om zich achter de oproep te scharen. Er is geen juridische grond voor sluiting, aldus de minister toen.
IncidentenEr zijn geregeld incidenten in de verouderde centrales. In Brabant, Zeeland en Limburg zijn veel zorgen over de incidenten in de centrales die vlak over de grens staan. De volksvertegenwoordigers vinden dat deze bewoners meer inspraak moeten krijgen op de veiligheidseisen van kerncentrales.
De inspraak moet gaan gelden voor mensen die binnen een straal van 100 kilometer van een centrale wonen. In de motie van GroenLinks wordt het kabinet gevraagd uit te zoeken hoe de zeggenschap het beste vorm kan worden gegeven. Politici in België, Frankrijk en Duitsland doen soortgelijke voorstellen in hun parlementen.
StroomtekortenVolgens de Kamer moet het kabinet ook met de Belgen gaan overleggen over de stroomtekorten die daar voorkomen. De aansluiting van de stroomnetwerken tussen beide landen zou versneld moeten worden uitgebreid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.