Video

Eerste vrouwelijke vliegbasiscommandant van Nederland aan de leiding op Vliegbasis Eindhoven

8 juni 2016 om 17:08 • Aangepast 21 november 2020 om 09:46
nl
Kolonel Elanor Boekholt-O'Sullivan is de nieuwe commandant van vliegbasis Eindhoven. In een ceremonie nam ze de leiding over van ranggenoot Johan van Soest. Ze is de eerste vrouwelijke vliegbasiscommandant, maar ook de eerste niet-vliegenier die binnen Defensie commandant wordt.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Tijdens de overdracht door de voormalige commandant Van Soest werd op zijn verzoek populaire muziek gespeeld door het luchtmachtkapel. Bij zijn afscheidsspeech stond Van Soest stil bij de repatriëring van MH17-slachtoffers.[Tweet:body:https://twitter.com/tonnievossen/status/740534298881720320]
VooroordelenMet de overdracht van de vlag is de wisseling een feit. Twee Hercules-toestellen vlogen op dat moment over de vliegbasis om de wisseling te bezegelen. In haar toespraak haalde Boekholt-O'Sullivan de kritiek op haar aantreden aan. "Ik voldoe volgens de meeste mensen niet aan het plaatje van een commandant. Ik ben geen man, kan niet vliegen: maar dat maakt niet uit. Laten we aan het werk gaan."
Elanor Boekholt-O'Sullivan krijgt met Vliegbasis Eindhoven de leiding over dé Nederlandse luchtmachtbasis voor luchttransport. Vanuit Eindhoven vertrekken alle transporten naar de wereldwijde uitzendgebieden van Defensie.  
Elanor Boekholt-O'Sullivan De nieuwe commandant begon in 1994 bij de Luchtmacht als luchtverkeersleider. In 2008 werd ze uitgezonden naar Afghanistan. De laatste jaren stond ze aan het hoofd van het innovatiecentrum van de Luchtmacht.
Defensie zorgt in Eindhoven ook voor het niet-militaire vliegverkeer op Eindhoven Airport. Ze gebruiken dezelfde start- en landingsbanen. Eindhoven Airport maakt gebruik van de militaire luchtverkeersleiding, brandweer en vogelwacht.[Tweet:body:https://twitter.com/ElanorBoekholt/status/740474023994363904]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.