Video

Bewoners ten einde raad over intimidatie door jongeren in Veghel: 'Steeds angstaanjagender'

8 juni 2016 om 17:55
nl
Jongeren die het centrum van Veghel terroriseren. Woensdagochtend kwam het door een bericht op Facebook van de politie naar buiten. De situatie speelt echter al zes jaar, zo blijkt uit een gesprek met een bewoner van de Molenwieken in het centrum van Veghel. De sfeer wordt volgens hem steeds ‘angstaanjagender’. De met name Marokkaanse en Ethiopische jongeren gaan zelfs zover dat ze een rollator wegschoppen bij ouderen, zo hoort onze verslaggever in de buurt.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

De mensen die wonen in een appartement aan het winkelplein in het centrum van Veghel hebben een prachtig balkon. Maar buiten zitten, doet niemand. Bewoners worden door jongeren geïntimideerd. “Roepen, schelden en uitdagen”, legt de bewoner uit.
De agressiviteit en bedreigingen worden volgens hem steeds erger. “Bel de politie maar, roepen ze. Dat is goed voor m’n conditie.”[tweet:body:https://twitter.com/AlicevanderPlas/status/740472488644206592]
'Gewoon rotzooi trappen, is lachen'Hij denkt dat het de jongeren om de aandacht te doen is. Op opnames die hij heeft gemaakt is volgens hem te horen hoe ze het er onderling over hebben: ‘Gewoon rotzooi trappen in het centrum, is lachen. Hebben we vorig jaar ook gedaan’.
[youtube:body:https://youtu.be/K9hR5-y4AsM]
De jongeren zien het plein volgens de buurtbewoner als ‘hun domein’. Dinsdagavond droegen ze  volgens hem voor het eerst allemaal donkere kleding. “Dat maakt het nog angstaanjagender.”[tweet:body:https://twitter.com/AlicevanderPlas/status/740471644456689664]
Niet genieten van zwoele zomeravondWas het in het begin nog te doen op een parkeerterrein in de buurt. Sinds het plein is opgeknapt, heeft de groep zich naar die plek verplaatst. Wanneer het kouder wordt, is het rustiger. Maar wanneer het weer beter wordt, is het opnieuw loos. Buiten genieten van een zwoele zomeravond is er voor de bewoners van de buurt niet meer bij.
Toen hij even geleden aan zijn dochter, die ook aan het plein woont, voorstelde wat bloemetjes te gaan kopen voor bij haar op het balkon, begon ze bijna te huilen. “Ik ga er toch niet zitten”, zei ze.
Burgemeester begrijpt de zorgenBurgemeester Ina Adema wil alleen schriftelijk reageren. "Ik begrijp de zorgen van de bewoners. Het is bijzonder vervelend dat bewoners overlast ervaren en we nemen dit dan ook zeer serieus. Er is nauw overleg met politie, instanties én natuurlijk bewoners om te bekijken hoe we de overlast kunnen tegengaan."
LEES OOK: Mishandelingen en vernielingen in centrum Veghel: bewoners durven niet meer naar buiten
De politie roept mensen op om overlast vooral te blijven melden. Om de overlast aan te pakken, voert de politie sinds deze week extra controles uit.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.