Gemeenten willen experimenteren met de teelt van wiet - Omroep Brabant

Gemeenten willen experimenteren met de teelt van wiet

8 juni 2016 om 16:13
nl
Gemeenten moeten kunnen experimenteren met een gereguleerde cannabisketen, wat inhoudt dat de wietteelt in handen komt van vergunninghouders, net als de verkoop door coffeeshops. De overgrote meerderheid van de gemeenten steunt een oproep aan het Rijk om dergelijke experimenten mogelijk te maken, zo bleek woensdag op het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

Door de cannabisketen te reguleren, kan de overheid optreden tegen illegale wietteelt en -verkoop en de criminele bendes die daarachter zitten.
De VNG volgt met de oproep het rapport over drugsbeleid van de commissie-Schneiders. Die pleitte eind november al voor een cannabiswet met strikte regels voor verkoop en productie van wiet, omdat het huidige gedoogbeleid een effectieve aanpak van de drugscriminaliteit in de weg staat.
In de bestaande situatie mag je wel cannabis verkopen (de 'voordeur'), maar niet telen en aanvoeren (de 'achterdeur'). De provincie gaf eerder al aan voorstander van een proef met wietteelt te zijn.
CoffeeshophoudersEen groep van 232 coffeeshophouders juicht de regulering van wietteelt toe. Zij zegt graag cannabisproducten in hun coffeeshops te willen verkopen waarvan de herkomst en samenstelling bekend is. Wel vinden de coffeeshophouders dat de coffeeshops moeten meepraten over de manier waarop gecontroleerde teelt wordt geregeld.
“Wanneer consumenten het idee hebben dat coffeeshops alleen nog staatswiet verkopen, zullen zij massaal hun toevlucht zoeken tot de illegale markt'', vreest woordvoerster Myranda Bruin.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.