Diesel lekt uit leiding bij Lage Zwaluwe: 'Geen reden tot zorg, sluit ramen en deuren bij stank'

9 juni 2016 om 09:30 • Aangepast 21 november 2020 om 09:45
nl
Hulpdiensten zijn in de nacht van woensdag op donderdag uitgerukt omdat bij Lage Zwaluwe diesel lekte uit een ondergrondse leiding. Een weiland en een sloot aan de Wilgendijk, niet ver van het spoor, zijn vervuild. "Er is geen reden tot zorg, want uit metingen blijkt dat er geen gevaar voor de gezondheid is", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

De werkzaamheden in het weiland zijn volop bezig. "Er zijn kranen om af te graven en de vervuilde grond wordt afgevoerd. Die werkzaamheden gaan nog wel uren duren", zegt de woordvoerder. "Het gat in de leiding is inmiddels dicht."

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

"Qua oppervlakte weten we niet precies hoe groot het is. We gaan er nu vanuit dat het ongeveer een gebied is van twintig bij twintig meter", zegt de woordvoerder. "Pas later vandaag, als er voldoende is afgegraven, kunnen dit we precies zien."
Ramen en deuren dichtMogelijk is er sprake van geuroverlast. Mensen uit de omgeving die de geur ruiken, kunnen het beste hun ramen en deuren sluiten. Die geur is niet schadelijk voor de gezondheid.

Wachten op privacy instellingen...

Door de leiding worden gevaarlijke stoffen over een grote afstand getransporteerd. "Het gaat om een leiding van Pernis naar Duitsland waar dus diesel doorheen loopt", legt de woordvoerder uit.
Opgeschaald naar GRIP 1De boer van wie het weiland is rook woensdagmiddag al een dieselgeur. De brandweer heeft metingen gedaan en een grondmonster genomen. "Later is er opgeschaald naar een GRIP 1-situatie. Niet vanwege het gevaar, maar om alle betrokken partijen gecoördineerd te laten samenwerken", legt de woordvoerder uit. GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure, waarbij in fase 1 afstemming is tussen de verschillende disciplines.
In de omgeving zijn weinig huizen. Alleen de boer van wie het weiland is, woont hier. "Hij hoefde zijn huis vanwege de lekkage niet te verlaten. We houden de waarden van het lek in de gaten en doen ieder uur metingen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!