De Baronie is eruit: 1087 asielzoekers naar Etten-Leur, Zundert, Breda en Oosterhout

10 juni 2016 om 10:25 • Aangepast 21 november 2020 om 09:44
nl
Er komen opvangplekken voor 1087 asielzoekers in de West-Brabantse regio De Baronie. Donderdagavond presenteerde de burgemeester van Breda Paul Depla het 'plan van aanpak' waarin staat hoe ze de ruim duizend vluchtelingen op kunnen vangen.
Profielfoto van Houterman Karlijn
Geschreven door
Houterman Karlijn

De regio De Baronie (Breda, Alphen-Chaam, Gilze en Rijen, Baarle-Nassau, Oosterhout, Etten-Leur, Halderberge en Zundert) heeft lang op zich laten wachten. Aanvankelijk zouden alle gemeentes in Brabant op 15 mei haar asielplannen af moeten hebben. De Baronie vroeg om 'extra tijd' omdat de uitvoering 'weerbarstig' bleek. Nu, na ruim drie weken, is het plan dus af.
Het planIn Breda en Oosterhout komt een locatieonderzoek voor een azc. In Breda voor 400 asielzoekers, in Oosterhout voor 300. Ook in Etten-Leur komt zo'n onderzoek, voor een azc voor 200 asielzoekers. In het voormalig aanmeldcentrum in Rijsbergen zullen 150 asielzoekers worden opgevangen. Als dat goed gaat, groeit dat naar 300.

Wachten op privacy instellingen...

Er komen geen asielzoekers in Alpen-Chaam, Baarle-Nassau en Halderberge. Ook in Gilze en Rijen komt geen nieuw azc. Depla vindt dat die gemeente al genoeg doet.

Wachten op privacy instellingen...

De Baronie moet naast de ruim duizend asielzoekers ook plek vinden voor 906 vluchtelingen met een verblijfsvergunning.
Taak opgelegd door de commissarisDe Baronie is de allerlaatste regio die de plannen inlevert bij commissaris van de Koning Wim van de Donk. Eind maart liet de commissaris aan alle gemeentes weten dat hij wil dat iedereen meehelpt aan de asielopvang. Hij gaf iedere gemeente hierdoor een eigen taak en in regio's mochten ze hierna samen kijken naar oplossingen voor het vluchtelingenprobleem.
Depla zegt te weten dat er vragen zijn omtrent de instroom van asielzoekers. Die blijkt veel lager te zijn dan waar Brabant rekening mee houdt. "Maar wij houden ons gewoon aan de taak. We staan schouder aan schouder en we hopen dat de rest van Nederland kan leren van Brabant."
LEES OOK: Opvang voor vluchtelingen die waarschijnlijk niet komen: ‘Ik hou me aan de opdracht van het Rijk'
In de Brabantse asielplannen is de ene regio concreter dan de ander. Zo staat al vast dat er in Tilburg een asielzoekerscentrum moet komen en in Waalwijk een tentenkamp. Maar in Oss wordt nog druk overlegd of er daar een azc komt, of dat er tóch een in Bernheze gebouwd gaat worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.