‘Hij zei dat hij orgasmeonderzoek deed’, zo ging neparts en verkrachter Ron O. te werk

10 juni 2016 om 18:41
nl
"Een vriendelijke goedzak en teddybeer." Die eerste indruk maakte de 46-jarige Ron O. uit Tilburg volgens zijn slachtoffers. O. stelde zich op de sportschool aan vrouwen voor als arts en masseur. Jarenlang lokte hij zo vrouwen naar een massagesalon bij hem thuis, om hen daar 'geweldloos te verkrachten'.
Profielfoto van Birgit Verhoeven | Ron Vorstermans
Geschreven door
Birgit Verhoeven | Ron Vorstermans

Langzaam maar zeker wordt duidelijk hoe de Tilburger zo lang zijn gang kon gaan. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft O. met zijn werkwijze ten minste negen slachtoffers gemaakt. Justitie vermoedt dat O. zich al sinds 2007 onterecht als arts uitgeeft.
'Hij probeerde bevriend te raken'Het is onduidelijk in hoeveel sportscholen O. slachtoffers heeft geronseld. Ten tijde van zijn dadendrang sportte O. in elk geval bij een Tilburgs filiaal van Basic-Fit aan de Heuvelpoort.
Leden van de sportschool, die toen nog een HealthCity-filiaal was, stellen dat O. vaak aanwezig was. Hij stelde zich voor als arts en masseur. In die rol probeerde hij met vrouwelijke leden bevriend te raken, om de vrouwen later te vragen of hij hen bij hem thuis mocht onderzoeken.
In een massagesalon in zijn huis voerde O. onder meer borstonderzoeken uit en nam hij uitstrijkjes af. Daar bleef het niet bij, want O. maakte jarenlang op allerlei manieren slachtoffers.
Darmspoelingen en orgasmeonderzoekEén lid van de sportschool meldt dat ze door O. is benaderd in het kader van ‘orgasmeonderzoek voor de universiteit van Leuven’. O. beweerde dat hij bepaalde plekken op het lichaam wilde stimuleren om ze te onderzoeken.
Voor de deelname aan het ‘onderzoek’ kreeg de vrouw naar eigen zeggen tweehonderd euro aangeboden. Een andere vrouw die op de sportschool door O. benaderd werd, zegt dat de Tilburger ‘precies wist wie hij moest hebben’. Volgens haar koos O. vrouwen die het geld hard nodig hadden.
Soms bood de man ook gratis massages aan in zijn salon, die er volgens een van de leden van de sportschool ‘erg dubieus en vies’ uitzag. Een van de slachtoffers van O. liet zich in zijn massagesalon zelfs controleren op borstkanker. Ook voerde O. volgens een slachtoffer een darmspoeling uit met een waterzak. Een ander slachtoffer zegt dat O. aanbood om haar te ontharen.
Enkele slachtoffers zeggen tegen Omroep Brabant dat ze zich achteraf erg schamen, en absoluut niet hadden verwacht dat O. zich enkel voordeed als arts. De ‘arts’ vroeg altijd om toestemming van zijn slachtoffers. “Het is daarom geen klassieke verkrachting, maar het is wel degelijk grove verkrachting”, aldus een woordvoerder van het OM.
Werkte 18 jaar bij DefensieO. stelde zich volgens een anonieme bron ook een keer voor als defensiemedewerker in de sportschool. O. werkt sinds augustus 2014 bij het Rijksvastgoedbedrijf, dat overheidsvastgoed beheert.
Het Rijksvastgoedbedrijf is niet het eerste overheidsdepartement waar O. heeft gewerkt.
Veel langer, ruim achttien jaar, was O. volgens zijn LinkedIn-pagina werkzaam bij het Ministerie van Defensie. In welke rol hij daar en bij het Rijksvastgoedbedrijf werkte is overigens onduidelijk. De advocaat van O. was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. Ron O. is in maart gearresteerd en zit nog altijd vast.
MasseurDe Tilburger staat met een praktijk in de Tilburgse wijk Het Zand ingeschreven op Massage.nl, waar masseurs hun diensten kunnen aanbieden. Op zijn Massage.nl-profiel claimt O. naast sportmassages, ook gespecialiseerd te zijn in holistische massages en ‘ayurveda’, een traditionele geneeswijze.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.