Asielopvang vaker zonder rel geregeld: 'Men is de roeptoeters een beetje beu'

11 juni 2016 om 10:16
nl
Ongeveer een half jaar na de onrusten in Heesch en Steenbergen rondom asielopvang slagen gemeenten er haast geruisloos in om tientallen asielzoekers op te vangen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is dat te danken aan bestuurders die zelf durven te beslissen over asielopvang, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

Inspreekavonden over asielopvang in Brabant verliepen meer dan eens onrustig. Toch is het de afgelopen tijd Veghel, Heesch, Roosendaal en zelfs Steenbergen gelukt om opvang op een bepaalde manier te realiseren.
ZIE OOK: Opvang voor vluchtelingen die waarschijnlijk niet komen
In Veghel komt een noodopvang, Heesch neemt 225 extra statushouders op en de raad van Steenbergen is akkoord met een plan voor 140 statushouders.
Hartstikke democratischBurgemeester Jaques Niederer van Roosendaal organiseerde geen openbare inspreekavond rondom de aankondiging dat zijn gemeente 416 vluchtelingen opvangt. Tegen de Volkskrant zegt hij: "De vox populi is een ding, maar wij als college zijn gewoon bevoegd om dit besluit te nemen. Dat is hartstikke democratisch."
De VNG merkt op landelijk niveau dat bestuurders duidelijk maken dat zij het zijn die beslissen en niet de tegenstanders. "Niet eindeloos blijven palaveren (...) Want luisteren naar mensen is niet hetzelfde als ze hun zin geven."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.