Video

Op de sawa’s van Bosschenhoofd groeit de rijst als kool

11 juni 2016 om 13:18
nl
Op de sawa’s tussen Bosschenhoofd en Oudenbosch groeit de rijst van teler Jan Veerhuis als kool. De oosterse rijst aardt verrassend goed op Brabantse grond.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

“De rijst is onder water gezaaid. Onder deze weersomstandigheden ontkiemt de rijst goed en je voelt al de eerste plantjes. Het is nu nog een soort taugé”, zegt Jan Veerhuis, terwijl hij met zijn hand in het water gaat.
Rond Hemelvaart zaaide hij de eerste rijst op zijn sawa’s: twee hectare natte grond in de wijk Albano in de gemeente Halderberge. Veerhuis zaaide in zijn proeftuin verschillende soorten rijst. De teelt van de zogeheten Albano-rijst gaat als een tierelier. Jan Veerhuis: “Het is gelukt. De plantjes groeien. We kijken in deze proeftuin welke soorten rijst goed groeien en welke soorten het minder goed doen. Om rijstkorrels te krijgen moet het een week lang warm en droog zijn. Ik hoop in juli korretjes te zien.”
Geen sla, bloemkool of witlofGamelan-muziek zul je er niet horen in de wijk Albano, eerder de koperklanken van de plaatselijke harmonie. Waarom dan geen sla, bloemkool of witlof op deze grond verbouwen? “Als het lukt om hier rijst te verbouwen, dan vervalt het transport uit landen als bijvoorbeeld Indonesië. Dat scheelt transportkosten en is beter voor het milieu. Daar werken we ook aan. Het telen van rijst is een van de projecten om dat bewerkstelligen. Je ziet dat het werkt: hier groeit rijst!”
Ergens in augustus of september hoopt Veerhuis te kunnen oogsten. Dat zullen in eerste instantie nog slechts een paar handjes rijst zijn, liet de teler eerder al weten. Maar de oogst zal mondjesmaat toenemen tot steeds grotere hoeveelheden. Over niet al te lange tijd staat er dus ergens in Brabant Kip Tandoori met rijst uit Bosschenhoofd op het menu. Selamat makan (eet smakelijk)!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.