Video

Orgelman verdeelt Helmondse binnenstad: 'Mensen op mijn terras hebben er last van'

11 juni 2016 om 19:05
nl
Een paar jaar geleden vierde hij nog zijn 25-jarig jubileum, maar inmiddels is orgelman Alfons van Gehlen een bron van conflict in de Helmondse binnenstad. Als hij tijdens de zaterdagse weekmarkt in het centrum rondtrekt is hij niet overal welkom. Problemen krijgt hij vooral als hij zijn orgel laat spelen voor de deur van lunchroom Il Borgo. "Maar wie was hier nou eerder?", vraagt hij zich hardop af.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Volgens Hugo Molleman van restaurant Il Borgo verjaagt de orgelman de gasten op zijn terras. "Hij staat zo dicht met zijn orgel tegen het terras aan dat mensen er last van hebben. Ik maak het mee dat ze vanwege zijn muziek opstappen, soms zelfs zonder te betalen."
'Orgel moet hij ieder half uur verplaatsen'Dankzij de bemiddeling van de centrummanager van de gemeente Helmond zijn er afspraken gemaakt over de speeltijd, maar die afspraken worden door de orgelman geschonden, zegt Molleman. "Hij mag niet langer dan een half uur hier staan, maar vorige week nog speelde hij voor mijn deur langer dan een uur."
Alfons van Ghelen ontkent dat. "Ik mag drie kwartier op een plaats staan, daarna vertrek ik naar een ander deel van de binnenstad." Hij wijst erop dat Hugo Molleman zijn terras alsmaar verder uitbreidt. "Het is nu zo groot dat ik er nauwelijks nog langs kan komen."
'Hij hoort bij Helmond'De meeste winkeliers in de binnenstad hebben geen probleem met de wekelijkse orgelmuziek. "Soms is het wel wat hard, maar als ik dan vraag of hij een paar meter op wil schuiven doet hij dat", zegt één van hen. Ze vinden dat hij als ondernemer ook het recht heeft om zijn brood te kunnen verdienen.
Het winkelend publiek is overwegend enthousiast. "Hij hoort bij Helmond." Een man die een weekendhuis heeft in de omgeving komt speciaal voor de orgelmuziek naar de Helmondse weekmarkt. "Zonder hem zou het hier een stuk minder levendig zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.