Video

Battle van de bolussen: Brabant èn Zeeland claimen lekkernij

12 juni 2016 om 13:43 • Aangepast 21 november 2020 om 09:41
nl
Ze hebben al de zee, de duinen en de babbelaar. Nu willen ze in de provincie Zeeland ook nog het exclusieve recht op de bolus. Nu ze de 'Brabantse Bolus' van Lekker Brabant hebben gespot, gaan de Zeeuwen helemaal los op de Facebookpagina 'In Love with Zeeland': "De bolus is van ons."
Profielfoto van van der Straaten Agnes
Geschreven door
van der Straaten Agnes

Op de Facebookpagina wordt een oproep gedaan om de bolus exclusief Zeeuws te maken. En daar wordt massaal op gereageerd. Door de Zeeuwen.
De Brabantse bolus wordt uitgevent door het marketingbureau Lekker Brabant, dat Brabantse producten met een roodwit jasje aan de man brengt. Volgens Mark Venmans van Lekker Brabant is de bolus niet exclusief van Zeeland. In Midden-Brabant worden ook veel bolussen gegeten. Die zijn wat minder bruin dan de Zeeuwse. Die zijn dus echt Brabants. In het westen van Brabant worden de bolussen weer wat bruiner en lijken ze meer op die van Zeeland.

Wachten op privacy instellingen...

In Zeeland zijn ze niet onder de indruk van de Brabantse plekbol. Sterker nog, ze reageren massaal op de Facebookpost over de bolussen. "Ik woon al 18 jaar in Brabant", staat in een reactie. "Daarvoor woonde ik in Zeeland. Geloof me, de Zeeuwse is echt het lekkerst.
JiddishTijd om eens uit te zoeken hoe het echt zit met die bolus. Volgens Wikipedia is de oorsprong Joods en is de bolus over de hele wereld verspreid. De Portugees-Joodse gemeenschap in Middelburg zou hem naar Zeeland gebracht hebben.
Maar welke bolus is nu het lekkerste? Tijd voor een blinde steekproef in het hol van de leeuw. Dat gaan we organiseren. We komen er op terug.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.