Seksuoloog over neparts Ron O.: 'Het hoeft niet per se een fetisj te zijn'

13 juni 2016 om 12:27
nl
Waarom doet iemand zich voor als neparts om vervolgens meerdere vrouwen te verkrachten? Dat is de vraag na de acties van Ron O. uit Tilburg. “Het hoeft niet per se een seksuele oriëntatie, een fetisjisme te zijn”, zegt seksuoloog Melanie van Heijst.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

Ron O. deed zich voor als masseur en arts en in die hoedanigheid zocht hij contact met diverse vrouwen. Hij raakte met hen bevriend en vroeg vervolgens of hij bij hem thuis onderzoekjes bij ze mocht verrichten: van uitstrijkjes tot borstkankeronderzoek, maar ook onderzoeken naar orgasme en darmspoelingen.
'Geweldloos'Het OM verdenkt Ron O. van het ‘geweldloos’ verkrachten van meerdere vrouwen. Dat seks één van zijn motieven is, lijkt dan ook logisch. Maar volgens Van Heijst is het niet zeker dat seks het enige motief is.
“Zijn beweegredenen om die vrouwen te verkrachten hoeven niet per se een seksuele oriëntatie te zijn”, zegt zij. Het is volgens haar dus niet gezegd dat hij opgewonden raakte van bijvoorbeeld een witte doktersjas of een medisch instrument.
“Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat zijn gedrag onopgemerkt bleef, waardoor deze man steeds verder ging met zijn handelingen”, legt ze uit. Het OM vermoedt inderdaad dat Ron O. al lange tijd zich ten onrechte voordeed als arts. Volgens justitie waarschijnlijk al sinds 2007.
Steeds verderVan Heijst: “Grensoverschrijdend gedrag, gaat, wanneer het gedrag niet opvalt, en niet wordt gecorrigeerd, steeds verder. Mogelijk zijn vroegere ervaringen van de man, een factor die een rol spelen, maar de man kan ook verstrikt zijn geraakt in de rol die hij speelt.”
Maar ook het feit dat hij sommige vrouwen geld bood, kan volgens Van Heijst een rol hebben gespeeld. “En dat deze man jarenlang zijn gang heeft kunnen gaan, illustreert hoe slecht de communicatie was tussen verschillende vrouwelijke leden van de sportclub, onderling. Kennelijk was er geen open communicatie tussen vrouwen die ervaringen hadden met deze man”, valt haar tot slot nog op.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.