Deurne krijgt azc voor 300 asielzoekers

13 juni 2016 om 12:52
nl
Deurne krijgt een asielzoekerscentrum waarin 300 vluchtelingen worden opgevangen. De asielzoekers komen in het leegstaande hoofdgebouw van Willibrordhaeghe aan de Vlierdenseweg.
Profielfoto van Nelissen Saskia
Geschreven door
Nelissen Saskia

De verwachting is dat de eerste asielzoekers na de zomervakantie opgevangen worden in het azc. Ze worden in de Willibrordhaege opgevangen voor een periode van vijf jaar, met een mogelijke verlenging van nog eens vijf jaar. Dinsdagavond wordt er in de gemeenteraad over het toekomstige azc gesproken.
Goede afsprakenHet hoofdgebouw van Willibrordhaeghe staat leeg sinds het faillissement van het Zorgdorp/Zorghuis Deurne. Op hetzelfde terrein bevinden zich ook twee zorginstellingen. Tussen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de twee zorginstellingen worden volgens de gemeente goede afspraken gemaakt om als buren zoveel mogelijk rekening te houden met elkaar.
Als de gemeenteraad met het voorstel instemt, gaat de gemeente met de direct omwonenden in gesprek over de komst van het azc.
Minder asielzoekersHet COA had de gemeente Deurne eigenlijk gevraagd 400 tot 600 asielzoekers op te vangen in het centrum, maar daar is de gemeente niet mee akkoord gegaan. Volgens de gemeente is dat aantal niet passend bij de schaal van Deurne.
Voordat de asielzoekers de Willibrorshaege kunnen betrekken, moet er verbouwd worden. Het gebouw voldoet nu nog niet aan de veiligheidseisen.
Opvang in provincieIn 2016 moeten er in de regio De Peel826 opvangplekken komen voor asielzoekers. Met de komst van het azc wordt een deel van deze regionale opgave vervuld.
Brabant moet de komende maanden 7200 extra opvangplaatsen realiseren voor vluchtelingen. De 66 gemeenten in Brabant krijgen allemaal een taakstelling naar omvang van het aantal inwoners.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.