PSV geeft zichzelf zware opdracht na blamage in Europa League

27 juli 2017 om 23:30 • Aangepast 20 november 2020 om 23:18
PSV is het seizoen slecht gestart. In de voorronde van de Europa League ging het onderuit tegen NK Osijek. De Kroaten wonnen in Eindhoven met 0-1 door een doelpunt vanuit een strafschop.

In de eerste 45 officiële minuten wist PSV de supporters niet te verwennen met goed spel. De Eindhovenaren waren in eigen huis vanaf de start de bovenliggende partij, zonder echt grote kansen te creëren. Het spel van de ploeg van trainer Phillip Cocu was traag en zonder creativiteit.

In de tiende minuut na de rust kwam de thuisploeg in een bijna volgepakt Philips Stadion goed weg. Na een dramatische terugspeelbal van Daniel Schwaab voorkwam Jeroen Zoet met een goede redding de 0-1. Niet veel later was het alsnog raak. Joshua Brenet ging in de fout in het strafschopgebied en veroorzaakte een penalty, Borna Barisic schoot raak: 0-1.

Na een uur spelen was er voor het eerst reden tot opwinding bij de PSV-fans. Hirving Lozano kwam binnen de lijnen voor Bart Ramselaar, daarmee maakte de Mexicaan zijn officiële debuut voor PSV.

PSV ging op jacht naar de gelijkmaker, maar kwam twintig minuten voor tijd nog goed weg toen een vrije trap van Osijek net naast het doel van Zoet verdween. Steven Bergwijn was het dichtst bij een PSV-treffer. De buitenspeler, die het doel van de Kroaten meerdere keren onder vuur nam, schoot op de paal.

In de blessuretijd was Zoet nog even heel belangrijk. Osijek kwam bijna op 0-2, maar de doelman wist een fraaie kopbal van Muzafer Ejupi uit het doel te houden. Daardoor bleef het bij 0-1. Donderdag 3 augustus is de return in Kroatië.

Verrassingen voor start
De uitslag was een verrassing, Phillip Cocu zorgde voor de wedstrijd ook al voor verrassingen. Davy Pröpper zat op de bank, naast aanwinsten Hirving Lozano en Derrick Luckassen. Cocu gaf de voorkeur aan een middenveld met Marco van Ginkel, Jorrit Hendrix en Bart Ramselaar.

Van Ginkel droeg de aanvoerdersband bij PSV. Hij is de nieuwe captain van de Eindhovenaren. Een week geleden gaf Cocu nog aan dat Luuk de Jong eerste aanvoerder zou blijven, na enkele gesprekken is hij daar nu op teruggekomen. De Jong is tweede aanvoerder, Jeroen Zoet is derde in de rij.