Vier keer zoveel Polen in Brabant, Oost-Europeanen kloppen aan voor huurwoningen - Omroep Brabant

Vier keer zoveel Polen in Brabant, Oost-Europeanen kloppen aan voor huurwoningen

13 juni 2016 om 14:33
nl
Het aantal Poolse mensen dat in Brabant is komen wonen, is de afgelopen tien jaar verviervoudigd van 7500 naar 31.000. Vooral in en rondom De Peel is de groep Oost-Europeanen flink toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Huren met de hele familie krijgt de voorkeur.
Profielfoto van Brood Danny
Geschreven door
Brood Danny

Volgens het statistiekenbureau heeft de stijging alles te maken met de toetreding van Polen tot de Europese Unie in 2004. Na de afschaffing van de tewerkstellingsvergunning in 2007 steeg dit aantal nog verder.
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/575ea32391d2d]
Polen zijn gaan hurenVooral in Boekel (13 in 2006 en 227 in 2016) en Asten (31 in 2006 en 487 in 2016) is het aantal Polen behoorlijk toegenomen. Ook het omliggende Veghel en Someren scoren hoog. Chris Theuws, directeurbestuurder van woningcorporatie Bergopwaarts, stelt dat de toestroom een jaar of vijf geleden merkbaar is geworden.
“Er verschenen steeds meer Poolse mensen bij ons aan de balie voor een huurwoning. Een grote groep wil zich definitief vestigen in Nederland. In Asten kom je als woningzoekende snel in aanmerking door het lotingsysteem dat wij hanteren. Je hoeft geen punten te verzamelen. Ook arbeidsmigranten komen op die manier aan een sociale huurwoning.”
Volgens de bestuurder is er geen reden tot zorg en staat er geen druk op de woningmarkt. "Sterker nog, het is een welkome aanvulling op wijken met minder kinderen. Deze Polen staan midden in de maatschappij en doen gezellig mee met buurtactiviteiten."
Administratieve stijgingHoewel de toename een feit is, zijn de cijfers van het CBS wel wat vertekend, stelt Theuws. Veel Polen vertoefden namelijk al in Nederland, maar hadden zich simpelweg niet ingeschreven.
Dat zegt ook Agata Sajna van de Poolse Delicatessenwinkel Polka in Asten: “In werkelijkheid is de stijging niet zo explosief, het is meer een administratief ding. De tijd dat mensen hier heen kwamen om te werken en verbleven op een vakantiepark, is een beetje voorbij. De Poolse mensen hebben Nederland ontdekt en zijn gaan huren, vandaar ook die registratie.”
Permanent verblijfVolgens Sjraar Canjels van PeelrandWonen gaat het vooral om gezinnen en stelletjes die dit doen. “Eerst had je veel alleenstaanden, maar die trend is omgezet naar een permanent verblijf met het hele gezin. Een derde deel van de reacties op onze eengezinswoningen is afkomstig van Polen. Er wordt gezocht naar stabiliteit in wonen. Je ziet ook dat steeds meer Oost-Europeanen reageren op de enkele koopwoningen tot 160.000 euro die wij in portefeuille hebben.”
Maar waarom juist in Asten en Boekel? Dat is volgens Canjels eenvoudig te verklaren: “De agrarische sector is er ruim vertegenwoordigd. Ook woon je hier vrij centraal ten opzichte van bedrijven in de omliggende gemeenten. Je bent snel bij je werk en dat is iets wat mensen toch willen.”


App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.