Vliegbasis Eindhoven wil Airbus A330 tankvliegtuig als opvolger van KDC-10

13 juni 2016 om 18:27
nl
Bij de Koninklijke Luchtmacht zijn ze flink aan het lobbyen voor een nieuw tankvliegtuig, een Airbus A330. Op de vliegbasis in Eindhoven moet de KDC-10 vervangen worden. Er zijn hiervoor gesprekken gaande op Europees niveau.
Profielfoto van Struijs Hannelore
Geschreven door
Struijs Hannelore

De luchtmacht is in gesprek met meerdere Europese landen, zoals Polen en Luxemburg. Ze willen de kosten en het gebruik graag delen, maar hopen wel dat het vliegtuig gestationeerd wordt in Eindhoven.
Tanken in de luchtHet vliegtuig heeft, net als de KDC-10, meerdere functies. Het moet ingezet worden voor het transport van goederen, personeel en het tanken in de lucht. Vooral F16's worden op deze manier bijgevuld.
De nieuwe Airbus A330 is een stuk moderner dan de KDC-10. Zo kan hij bijvoorbeeld veel meer verschillende typen vliegtuigen in de lucht bijtanken.
AanpassenHet is nog niet geheel zeker of de Airbus naar Eindhoven komt, maar toch bereidt de vliegbasis zich al een beetje voor op de komst, want een ander vliegtuig betekent dat er ook andere kennis nodig is.
"We moeten de techneuten kennis laten maken met het nieuwe vliegtuig", vertelt de nieuwe commandant Boekholt O'Sullivan. "De schroevendraaien zal in sommige gevallen niet meer passen en daar moeten we ons op voorbereiden."  
2020De onderhandelingen zijn al in redelijk ver stadium, maar nog niet zo ver dat er al een contract getekend is. Dat gebeurt waarschijnlijk deze zomer. De Luchtmacht hoopt dat de nieuwe Airbus in 2020 in Eindhoven staat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.