Outlaw motorclubs hangt verbod boven het hoofd, rechtszaak in voorbereiding

13 juni 2016 om 20:55
nl
Het Openbaar Ministerie bereidt een rechtszaak voor om één of meerdere omstreden motorclubs te verbieden. Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) maandag bekendgemaakt. Het in Zundert opgerichte No Surrender is volgens justitie een van de ‘outlaw motorcycle gangs’. Dit zijn motorclubs die zich volgens de politie laten kennen door verstoringen van de openbare orde, waarbij geweld en bedreigingen niet geschuwd worden.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Van der Steur schrijft dat het niet eenvoudig zal zijn om tot een verbod te komen. Een aantal jaar geleden lukte het niet om de motorclub Hells Angels te laten verbieden omdat het een criminele organisatie zou zijn. Er kon niet hard worden gemaakt dat alle leden en dus de hele club crimineel was.
Verstoring openbare ordeHet OM spant nu een civiele zaak aan om een of meerdere outlaw motorcycle gangs te verbieden, omdat ze de openbare orde zouden verstoren. Die methode is vergelijkbaar met de procedure die tegen pedofielenvereniging Martijn is gevoerd en in 2014 leidde tot een verbod.
Een verbod is volgens Van der Steur één van de instrumenten in de aanpak van de bendes. Volgens de minister lost zo'n verbod ook niet het hele probleem op, maar wordt het dan wel moeilijker voor de clubs om bijvoorbeeld in het openbaar in clubkleding op te treden en aan het verkeer deel te nemen.
ZIE OOK: Einde van Satudarah nabij? Leider trekt fel van leer: ‘Ze hebben geen poot om op te staan’
'Nergens op gebaseerd'Tilburger Guus Pronk, leider van alle Europese chapters van Satudarah, zei eerder tegen Omroep Brabant dat het plan van justitie gedoemd is te mislukken. “Dat we outlaw motorcycle gang genoemd worden, is nergens op gebaseerd en kent geen enkele juridische onderbouwing. Er is nul bewijs dat er criminele activiteiten uitgevoerd worden uit naam van Satudarah.”
Na de massale schiet- en vechtpartij tussen twee rivaliserende motorclubs in april in en om een Van der Valkhotel in Rotterdam beloofde Van der Steur een strenge aanpak van criminele motorbendes. Toen waren het de Mongols en de Hells Angels die slaags raakten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.