‘Naar binnen brengen van vrije-uitloopkippen in Oss niet goed voor dierenwelzijn’

14 juni 2016 om 12:59
nl
De gemeente Oss heeft plannen om te verbieden dat kippen buiten mogen lopen. Uit angst voor vogelgriep zou de onoverdekte uitloop voor pluimvee niet meer mogen. Als het plan doorgaat, heeft dat flinke gevolgen voor het pluimveebedrijf van Chris van Erp in Berghem.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

Nu lopen zijn kippen nog buiten in de wei. Ook heeft hij stallen voor overdekte uitloop van zijn pluimvee. “Die zijn helemaal aangepast zodat de dieren vrij kunnen rondlopen. Daar heb ik in geïnvesteerd. Maar ik heb niets meer aan die investeringen als het nieuwe bestemmingsplan er komt”, legt Van Erp uit.
'Vreemde beslissing'Hij spreekt van ‘een vreemde beslissing’. “Veel mensen zijn er juist voorstander van dat kippen vrij kunnen rondlopen. Het welzijn van de dieren is belangrijk. Maar als dit plan doorgaat, moeten de kippen naar binnen en ben je genoodzaakt met een groter aantal dieren te werken. Dat is niet wenselijk.”
GroenLinks is een petitie gestart tegen plannen van de gemeente. Dit is een grote stap terug in dierenwelzijn en voedselproductie die (meer) in evenwicht is met de is met de omgeving", zo stelt fractievoorzitter Dolf Warris van GroenLinks Oss. 
Scherpe controle"De vogelgriep komt juist alleen voor bij de intensieve pluimveehouderijen, dus niet bij de bedrijven met biologische en vrije-uitloopkippen. Daar is de controle juist heel scherp, zodat een uitbraak wordt voorkomen", aldus Warris.
Bij de dieren van Van Erp wordt vier keer per jaar preventief het bloed gecontroleerd. “Bij bedrijven waar de kippen binnen lopen is dat maar één keer per jaar. Wij controleren puur uit veiligheidsoverwegingen juist heel streng.”
GroenLinks roept iedereen op de petitie te tekenen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.