Invallen bij omstreden puppyhandelaren in Hapert, een man aangehouden

14 juni 2016 om 22:00
nl
De politie is dinsdagochtend samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de gemeente Bladel binnengevallen bij twee omstreden hondenhandelaren in Hapert. Het gaat om Puppy Point en de Cartierhoeve. Er is een 67-jarige man aangehouden bij de inval.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

De politie meldt dat de man niet meewerkte aan de inval. Waar hij precies is aangehouden, is nog niet bekend. De inval van dinsdagochtend was een nacontrole, meldt de politie. De NVWA die onder meer toezicht houdt op de gezondheid van dieren, kon nog geen commentaar geven.
Op één van de locaties worden inmiddels geen honden meer verkocht. De gemeente Bladel laat weten dat alle zaken waarvoor de gemeente een dwangsom wil uitdelen nog aanwezig waren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het illegaal houden van honden op een bepaalde locatie en illegale hokken en stallen. Het is nog onduidelijk of de gemeente ook een dwangsom kan geven.
ZIE OOK: Brabant spil in grootscheepse puppyhandel: dierenartsen spreken van maffiapraktijken
Eerdere invallenIn april werden er ook invallen gedaan bij diverse puppyhandelaren. Toen werden er op één van de locaties in Hapert 89 illegaal geïmporteerde pups gevonden. De dieren kwamen uit Hongarije en zijn zondagnacht in Hapert aangekomen. Zij waren niet of te vroeg gevaccineerd. De dieren zijn toen meegenomen en werden door een dierenarts nagekeken en alsnog op de juiste manier gevaccineerd.
Ook werden bij de verschillende invallen (steek-)wapens, illegale diergeneesmiddelen en een grote som contant geld, administratie en gegevensdragers in beslag genomen.
Spil in internationale handelIn 2015 kaartte Omroep Brabant aan dat Brabant de spil is in een grootscheepse, internationale handel in verwaarloosde puppy's. Dat bleek uit gesprekken die Omroep Brabant voerde met zo'n twintig dierenartsen in de provincie.
De hondenhandelaar die centraal staat in het onderzoek, is eerder beschuldigd van malafide praktijken in de Nederlandse puppyhandel.
Uitgebreide interviews, verhalen en reacties zijn te vinden op de speciale themasite: Puppy X: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.