Video

Uitlevering Tilburgse Aydin C. aan Canada voor Amanda Todd-zaak kan nog lang duren

14 juni 2016 om 17:00
nl
Het kan nog lang duren voordat de 38-jarige Aydin C. eventueel kan worden uitgeleverd aan Canada. De autoriteiten in het Noord-Amerikaanse land hebben hierom gevraagd omdat ze hem verdenken van betrokkenheid bij de dood van de Canadese tiener Amanda Todd. In Nederland wordt C. verdacht van aanranding en afpersing van 34 meisjes en volwassen mannen via de webcam. De uitleveringskamer van de rechtbank in Amsterdam boog zich dinsdag over de zaak en doet over twee weken uitspraak.
Profielfoto van Tessel Linders, Robert te Veele
Geschreven door
Tessel Linders, Robert te Veele

Mocht de rechter akkoord gaan met het verzoek, dan vertrekt C. voorlopig nog niet uit zijn Nederlandse cel. In ons land loopt namelijk ook nog een strafzaak tegen hem die, zo bleek dinsdag, naar verwachting pas begin volgend jaar inhoudelijk wordt behandeld.
[Tweet:Body:https://twitter.com/TesselLinders/status/742691951217127424]
ZelfmoordDe 15-jarige Todd pleegde in 2012 zelfmoord, nadat C. zou hebben gedreigd naaktfoto's van haar naar buiten te brengen. Canada verdenkt hem van afpersing, kinderlokken via internet, bedreiging of stalking en het bezit van kinderporno met het doel die te verspreiden.
ZIE OOK: De geruchtmakende zaak tegen Aydin C.: wel of geen eerlijk proces?
Aydin C heeft tot de dag van vandaag altijd ontkend ook maar iets met de zaak Todd te maken te hebben. Advocaat Robert Malewicz wil C. niet naar Canada laten gaan, omdat hij daar ‘al veroordeeld zou zijn door de media’.Hij  had het liefst gezien dat de Todd-zaak samen met de rest van het proces in Nederland zou plaatsvinden. De Canadese autoriteiten hebben dit verzoek echter afgewezen.
'Terugkeergarantie'De raadsman drong verder aan op een onvoorwaardelijke terugkeergarantie. Mocht zijn cliënt worden veroordeeld, dan mag hij zijn straf in ons land uitzitten. Die wordt dan overigens verrekend met het vonnis van de rechtbank in Nederland.
[Tweet:Body:https://twitter.com/TesselLinders/status/742689542323462145]
Uiteindelijk beslist minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie definitief over de uitlevering. De rechtbank neemt een technische beslissing waarin wordt gekeken of aan alle voorwaarden is voldaan.
[Tweet:Body:https://twitter.com/TesselLinders/status/742692863851569152]
Mocht de minister aan het uitleveringsverzoek voldoen, dan gaat de verdachte na zijn proces in Nederland naar Canada. Hij kan hier overigens ook nog tegen in beroep gaan.  

[YouTube:body:https://youtu.be/HT0o-bCnugo]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.