Video

'Verlies van je kind is grootste nachtmerrie', 8 jaar cel geëist tegen man die Iris doodreed

14 juni 2016 om 22:23 • Aangepast 21 november 2020 om 09:38
nl
Justitie heeft dinsdag acht jaar cel en tien jaar rijontzegging geëist tegen de man die in september vorig jaar in Tilburg de 14-jarige Iris van der Landen uit Loon op Zand doodreed. De verdachte heeft volgens de officier van justitie zijn voertuig als moordwapen gebruikt en had 64 overtredingen bij het CJIB staan. De fatale afloop van dit rijgedrag was volgens het OM en de rechter in Breda slechts een kwestie van tijd.
Profielfoto van Marcel Huisman
Geschreven door
Marcel Huisman

Tussen 2009 en 2015 reed de 32-jarige Sam W. uit Capelle aan den IJssel drie keer door rood, beging zevenentwintig snelheidsovertredingen buiten de bebouwde kom en reed vijftien keer te snel binnen de bebouwde kom.
Iris overleed ter plekkeToch had de verdachte op 12 september 2015 nog een rijbewijs. Dat werd de 14-jarige Iris uiteindelijk fataal. Ze werd op de Stokhasseltlaan aangereden door W. die met zijn Volkswagen Golf met hoge snelheid door rood reed. Het meisje vloog tientallen meters door de lucht en overleed ter plekke.

Wachten op privacy instellingen...

Verschillende getuigen zagen het die avond gebeuren. "Iris stopte netjes voor rood, keek naar links en naar rechts en zag dat het verkeerslicht groen werd. Daarna stak ze over." Op dat moment kwam een zwarte Volkswagen Golf de kruising op gereden. Er volgde een knal. Iris werd in haar flank geraakt. Opvallend is dat getuigen de auto nooit hebben zien aan komen. Het verkeerslicht stond volgens justitie al zeker 5 seconden op rood. Hij reed minimaal 93 en maximaal 119 kilometer per uur.
Achtervolging PorscheUit metingen van de politie blijkt dat de man voorafgaand aan de fatale klap een dollemansrit maakte langs Tilburg. Met zijn zwarte Golf achtervolgde W. een Porsche over de Burgemeester Letschertweg waar tachtig kilometer per uur mag worden gereden. De snelheden varieerden tussen de 109 en 208 kilometer per uur. Op vier kruispunten reed hij door rood.

Wachten op privacy instellingen...

Zelf zegt W. nooit door te hebben gehad dat hij zo hard reed. In tranen verklaarde W. tegen de rechter dat hij ongeveer zestig kilometer per uur moet hebben gereden. "Als ik dit allemaal gedaan heb, is dat superfout. Het is niet goed te praten."
Veel emotie tijdens slachtofferverklaringenEr kwamen veel mensen naar de zitting dinsdagmiddag. Iris' familie, vrienden en klasgenoten van het Theresialyceum waren aanwezig. Ook politie-agenten die ten tijde van het ongeluk aan het werk waren, waren in de zaal.
Zie ook: Iris van der Landen (14) is derde omgekomen verkeersslachtoffer dat op Theresialyceum Tilburg zat
Iris' moeder sprak een emotionele slachtofferverklaring uit. "Op haar verjaardag zongen we 'lang zal ze leven.' Het verlies van je kind is de grootste nachtmerrie voor iedere ouder, maar voor ons is het werkelijkheid geworden." Ook de verklaring van Iris' vader werd voorgedragen. 'Ik wilde Iris die avond zelf brengen, maar ze ging op de fiets'.

Wachten op privacy instellingen...

De rechter doet over twee weken uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.