'Aanpak puppyhandel nu echt serieus', zegt onderzoeker Paul Overgaauw

14 juni 2016 om 17:26
nl
Het is goed te zien dat de illegale puppyhandel nu serieus er vaker wordt aangepakt. Dat zegt dierenarts en zoönosespecialist Paul Overgaauw van de Universiteit Utrecht. Hij reageert hiermee op de invallen bij puppyhandelaren in Hapert dinsdagochtend.
Profielfoto van Peeters Erik
Geschreven door
Peeters Erik

Overgaauw deed jarenlang onderzoek naar de gevolgen van de malfide handel in puppy's. Volgens de wetenschapper bleef de aanpak tot voor kort beperkt tot het incidenteel aanhouden van een busje met jonge hondje aan de grens. "Nu zie je dat er gerichte acties zijn. Dat betekent dat er vanuit de overheid en justitie serieus aandacht aan wordt geschonken."
leeftijdsbepaling De pups worden vaak gefokt in Oost-Europa en onder erbarmelijke omstandigheden naar Nederland vervoerd. Hier wordt er door handelaren gesjoemeld met onder meer de leeftijd van de dieren. Op dit moment wordt er daarom van alle jonge honden in kaart gebracht met hoeveel maanden ze hun tanden wisselen.
"Dat varieert per ras en grootte van de hond. Als we weten wat de gemiddelde leeftijd is, kunnen  we nauwkeurig de leeftijd bepalen", legt Overgaauw uit. Hij verwacht dat het onderzoeksrapport over een paar maanden klaar is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.