Video

Bloeden voor het goede doel tijdens Wereld Bloeddonordag. 'Er zijn altijd mensen nodig'

14 juni 2016 om 18:33 • Aangepast 21 november 2020 om 09:37
nl
"Er zijn altijd mensen nodig", zegt Ria Frijters van de voormalige bloedbank, nu Sanquin, in Breda. Tijdens de Wereld Bloeddonordag wordt er aandacht besteed aan het belang van donoren. "Vorige week kwam er een moeder met haar twee jaar oude kindje met leukemie. Dan zie je waar het voor gebruikt wordt", zegt ze. Hoewel er altijd vraag is naar meer donoren, lijkt er in Breda geen gebrek aan mensen die hun Brabantse bloed willen geven.
Profielfoto van Verhoeven Birgit
Geschreven door
Verhoeven Birgit

Één op de vier Nederlanders heeft ooit donorbloed nodig en er is altijd vraag naar mensen die dat bloed doneren. "Dit is de 191ste keer dat ik bloed doneer. Ik ben er ooit aan begonnen omdat mijn vriendin die bij de EHBO werkte dat aan me vroeg. Ik ben daarna niet meer opgehouden", zegt een man die met een naald in z'n arm zit. Het bloed loopt door een slangetje naar het apparaat.
Bloed en plasmaJe kunt niet zomaar donor worden. "Je wordt eerst getest of je gezond bent. Pas dan kun je bij ons bloed doneren", vertelt Frijters. In Breda doneren iedere dag zo'n honderd mensen bloed. "Dat is een halve liter bloed per persoon, dus reken maar uit. Er zijn ook mensen die plasma doneren. Via het apparaat wordt dat uit het bloed gehaald, het bloed krijgt de donor weer terug."
[tweet:body:https://twitter.com/BirgitVerhoeven/status/742735277370814464]
"Ik ben vroeger brandweerman geweest hier in Breda. Dan weet hoe belangrijk het is dat er bloed beschikbaar is. Zeker tijdens rampen", vertelt een man die aan het apparaat ligt. "Ik vind het geen enkel probleem om te doneren. Ik fiets hier gewoon op m'n gemakje heen. Hier krijg ik wat te drinken en kan ik een blaadje lezen, het is heel ontspannen."
'Ik houd niet van naalden'Voor de één is het een relaxte aangelegenheid, voor de ander is het toch spannend. "Dit is de tweede keer en ik houd niet van naalden. Gelukkig voel je er niks meer van als hij er eenmaal in zit. Na een minuut of 10 ben je ook klaar. De eerste keer voelde ik me wel licht in m'n hoofd, maar toen dronk ik wat en at een koek. Toen ging het prima. Ik doneer bloed omdat het belangrijk is. Als ik het zelf nodig heb is het ook fijn als het beschikbaar is", vertelt een jonge vrouw.
Ondanks het belang van de bloeddonor is het een bescheiden feestje in Breda. Wel krijgen de donoren een speldje en chocolaatjes. "Andere jaren krijgen we gebak, dat was nu ook wel lekker geweest", zegt een beteuterde donor.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.