Video

De zevende Bosch Parade komt er aan: in Den Bosch gaat de kunst weer te water

14 juni 2016 om 19:49
nl
Hij is er weer! De Bosch Parade. Achttien kunstenaars werken er dit jaar mee aan het evenement. Donderdag drijven hun kunstwerken weer in een mooie stoet over De Dommel in Den Bosch. Grote kans dat het weer een schouwspel wordt dat door Jeroen Bosch - de man wiens 500e sterfdag we dit jaar herdenken - zelf bedacht en geschilderd had kunnen zijn.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Het was een van de ideeën die jaren geleden al opdoken voor het Jeroen Boschjaar. Maar een vaartocht met kunstwerken door Den Bosch leek zo ingewikkeld, dat de bedenkers graag een paar jaar wilden oefenen. En daarom beleeft Den Bosch dit jaar - ín het Jeroen Boschjaar - gelukkig alweer de zevende Bosch Parade. En wat de bedenkers  betreft, is het zeker niet de laatste.
Mooi drijven is ook een kunstWie het evenement een paar keer heeft meegemaakt, ziet ook dat er de laatste jaren veel ervaring is opgedaan. Kunstenaars die met een goed idee komen, worden geholpen door een organisatie die er staat. De kunst om iets netjes en mooi voorbij te laten drijven, heeft voor de Bosch Parade weinig geheimen meer.
Dat wil niet zeggen dat ze met al die ervaring dit jaar achterover konden leunen. De flinke regenbuien van de afgelopen dagen zorgden voor nieuwe vragen. Als het bij Eindhoven hard regent, stroomt de Dommel de volgende dag sneller door Den Bosch en komt er ook nog eens een extra stoot verontreiniging mee.
Bij bliksem niet zwemmenNa allerlei metingen en peilingen lijkt de Bosch Parade dat nu allemaal in de hand te hebben. Het enige dat nog echt roet in het water kan gooien, is onweer. Bij dreigende bliksem is het geen goed idee om naast een ijzeren stellage door het water te zwemmen. Bij onweer is nu de afspraak, wordt de Bosch Parade dan ook uitgesteld tot de bui voorbij is.
De Bosch Parade is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een uniek evenement. Het is telkens weer bijzonder om aan de rand van het water te zitten en de bedenksels van een twintigtal kunstenaars voorbij te zien drijven. De spiegeling van het water, het in de schemering langzaam veranderende licht, de bijzondere stilte tussen de oevers... het maakt samen een prachtig decor voor de steeds veranderende kunstwerken.
Vier miljoen keer bekekenDoor een filmpje met (Omroep Brabant-) beelden van de Bosch Parade is de bijzondere schoonheid van het evenement ook buiten Den Bosch doorgedrongen. De compilatie is inmiddels vier miljoen keer bekeken en heeft reacties in de hele wereld losgemaakt. Het zorgde voor mensen die komen kijken, voor journalisten die  komen filmen en voor kunstenaars - onder andere uit Amerika - die graag mee willen doen.
Of dat laatste er echt van gaat komen, is afwachten. Dit jaar is het Jeroen Boschjaar en dus het laatste jaar dat de organisatie daarvan financieel bijdraagt aan de begroting van ongeveer drie-en-een-halve ton. De Bosch Parade wil als zelfstandige organisatie verder en is dus op zoek naar geld. Inmiddels lopen er gesprekken met de gemeente en andere geldschieters.
Omroep Brabant zendt de premiere van de Bosch Parade donderdagavond live uit. Zaterdag en zondag wordt de Parade nog een keer gehouden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.