Wijkagenten zijn veel te weinig in de wijk: 'Het is een capaciteitsprobleem'

14 juni 2016 om 22:49
nl
Wijkagenten zijn te weinig in hun eigen wijk. Inzet bij calamiteiten, assistentie in uitgaanscentra en administratieve taken slokken een groot deel van hun tijd op. Dat blijkt uit een enquête onder 128 wijkagenten in het hele land. En ook in Brabant zijn de problemen merkbaar, zegt Frans van Leeuwen, districtschef Oost-Brabant: "Het is voor ons een uitdaging om iedereen toch op de juiste plek te krijgen."
Profielfoto van Bergen Manon van
Geschreven door
Bergen Manon van

In 2012 stelde de politie dat wijkagenten 80 procent van hun tijd in hun wijk moeten doorbrengen. Toch blijkt keer op keer dat die norm niet gehaald wordt. Nieuwe cijfers laten zien dat wijkagenten gemiddeld maar 66 procent van hun tijd overhouden voor werk in de wijk. En in sommige regio's is het zelfs maar 40 procent.
Een pijnlijke conclusie, vindt ook districtschef Oost-Brabant, Frans van Leeuwen: "Wij staan in principe met de rug tegen de muur. We proberen de wijkagenten zoveel mogelijk op hun positie te krijgen maar er is ook sprake van een capaciteitsmanagement probleem."
Agenten hebben meer petten opVan Leeuwen doelt hiermee op het feit dat agenten meerdere functies hebben. Naast hun werk op straat draaien ze ME-diensten, zitten ze in onderzoeksteams of hebben ze een functie in de OR. "Je kan mensen maar één keer inzetten", aldus Van Leeuwen. "En daarnaast is er veel bezuinigd bij de politie en de gevolgen in de personele bezetting zijn nu pas merkbaar".
Als je daar de asielproblematiek, de drugscriminaliteit en onverwachte calamiteiten en evenementen bij optelt, is het volgens Van Leeuwen niet gek dat er roosterproblemen ontstaan. "Denk bijvoorbeeld aan het onverwachte kampioenschap van PSV. Dat hoorden wij heel laat, maar we moesten er wel staan. En dat doen we uiteraard ook maar daar is dan onder andere de wijkagent de dupe van".
Pilot in Sint MichielsgestelOndanks de personele problemen zet Bas Goedejohan, coordinator en wijkagent in Sint Michielsgestel, zijn schouders eronder. Vorig jaar startte hij in zijn gemeente met de pilot 'Vernieuwd Werken'. Dat houdt onder meer in dat Goedejohan en zijn vier collega's zijn uitgerust met een mobiele werkplek. "Met onze tablet werken we bijvoorbeeld in buurthuizen en we kunnen ook ter plekke aangiften opnemen."
Door de mobiele werkplek zijn de wijkagenten in Sint Michielsgestel niet gebonden aan een politiebureau en dat geeft hen volgens Goedejohan veel vrijheid. "Ik kan mijn administratie nu ook in een buurthuis doen in plaats van op het bureau. Dan ben ik toch zichtbaar én aanspreekbaar. Er gebeurt tegenwoordig steeds meer achter de voordeur. Daarom moeten wij naar de mensen toe. Dat kan nu meer en beter in deze pilot."
Werk aan de winkelOf de pilot in Sint-Michielsgestel de oplossing is voor alle problemen is nog niet te zeggen. "We weten dat er politieke druk ligt op de functie van wijkagent", zegt districtschef Van Leeuwen. "Maar ik trek niet zomaar een blik agenten open. Wij proberen zo goed mogelijk de wijkagenten op hun positie te krijgen maar er is nog genoeg werk aan de winkel voordat dit zover is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.